vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Eurozone weerbaar, VK in recessie
Eurozone weerbaar, VK in recessie

Eurozone weerbaar, VK in recessie

  • Nederland
  • Uit de eerste cijfers kan worden opgemaakt dat de economie van de eurozone goed standhoudt sinds het Britse besluit om de EU te verlaten. Er zijn echter tekenen te bespeuren dat het vertrouwen een klap heeft gekregen. Dit kan in de toekomst de bedrijvigheid negatief beïnvloeden. De samengestelde index (of index voor de hele economie) van de eurozone is slechts licht gedaald: van 53,1 in juni naar 52,9 in juli. Dit is weliswaar het laagste niveau in anderhalf jaar, maar wijkt niet veel af van het niveau dat we het grootste deel van dit jaar hebben gezien: een index die zich steeds rond 53 heeft bewogen. Dit komt overeen met een BBP-groei van ongeveer 0,3% k-o-k. De indices voor de productie, orders en banengroei bleven goed op peil.
  • ABN AMRO
  • nick.kounis@nl.abnamro.com
  • Eerste enquêtes onder inkoopmanagers sinds Brexit geven aan dat de economie van de eurozone tot nu toe goed standhoudt…
  • … al kreeg het vertrouwen een klap, waardoor het risico van een verzwakking is toegenomen
  • Het VK lijkt op weg naar een recessie en de inkoopmanagersindex laat de sterkste daling sinds de kredietcrisis zien
  • De ECB wacht af, maar gaat in september waarschijnlijk verder verruimen; de BoE kondigt volgens ons in augustus een bazooka aan

… maar er zijn wel tekenen die wijzen op een beschadigd vertrouwen

Daarentegen is het optimisme onder ondernemers in de dienstensector sterk verminderd. Deze index daalde van 62,6 in juni naar 59,9 in juli, het laagste niveau sinds december 2014. Het zwakkere ondernemersvertrouwen kan, als dit aanhoudt, negatieve gevolgen hebben voor beslissingen over productie, orders en werving van personeel. Het is dus nog veel te vroeg om te kunnen zeggen dat er niets aan de hand is, vooral omdat het negatieve effect van Brexit zich juist manifesteert via een ‘onzekerheidsschok’.

Slechts bescheiden groei in het verschiet

Wij verwachten dat de inkoopmanagersindex (PMI) en de BBP-groei afzwakken en dat de economie in de komende kwartalen slechts een bescheiden groei vertoont. Hierdoor blijft de onderliggende inflatiedruk waarschijnlijk uiterst gering en staat de deur open voor verdere monetaire verruiming in de komende kwartalen (zie hieronder).

Periferie relatief zwak

Kijken we naar de afzonderlijke landen, dan zien we dat de samengestelde index in juli steeg in zowel Duitsland (van 54,4 naar de 55,3) als Frankrijk (van 49,6 naar 50). De daling van de totale index voor de eurozone wijst er dan ook op dat de perifere landen sterker werden getroffen, hoewel de cijfers voor de overige economieën pas later bekend worden gemaakt.

Britse economie lijkt op weg naar recessie

De uitkomsten van de vergelijkbare enquête voor de Britse economie schetsten geen vrolijk beeld. De samengestelde index voor de productie stortte in juli in en daalde 52,4 in juni naar 47,7, het laagste niveau sinds april 2009. De index wijst op een daling van het BBP van ongeveer 0,5% k-o-k. Één van de meest dramatische indicatoren uit de enquête betrof de verwachtingen van ondernemers in de dienstensector. Deze index daalde ruim 10 punten en bereikte het laagste niveau sinds januari 2009. Dit onderstreept dat de onzekerheidsschok vat begint te krijgen op de economie en al een aanzienlijke invloed heeft op de bedrijvigheid.

De PMI is een van de meer betrouwbare indicatoren voor de Britse economie en is in overeenstemming met ons basisscenario dat een recessie in het vat zit. Ook ondersteunt de PMI de visie dat de Britse centrale bank (BoE) haar monetaire beleid in augustus agressief zal versoepelen en dat het pond zal afglijden. Wij rekenen op een renteverlaging van 25 bp, een uitbreiding van de kwantitatieve verruiming (met GBP 150 miljard) en een versoepeling van de kredietvoorwaarden die de BoE hanteert voor banken.

ECB blijft aan de zijlijn

De ECB liet de beleidsrente en de doelstelling voor obligatieaankopen vorige week donderdag, zoals verwacht, ongewijzigd. Tijdens de persconferentie na afloop van de vergadering benadrukte ECB-president Mario Draghi dat er veel onzekerheid bestaat over de vooruitzichten, maar dat de centrale bank klaar staat om eventueel op te treden wanneer het beeld duidelijker wordt. Dit zou dit kunnen gebeuren in september, als de centrale bank over nieuwe prognoses beschikt. Tijdens de vraag-en-antwoordsessie deed Draghi zijn uiterste best om te benadrukken dat de ECB ‘klaar, bereid en in staat’ is om, indien nodig, tot actie over te gaan.

Wij verwachten dat de ECB het kwantitatieve verruimingsprogramma in september uitbreidt (via een verhoging van de maandelijkse obligatieaankopen van EUR 80 miljard naar EUR 100 miljard). Bovendien wordt het programma waarschijnlijk verlengd tot eind volgend jaar, terwijl nu maart 2017 nog als zachte deadline geldt. Om deze doelstellingen te halen, zal de ECB ook maatregelen moeten aankondigen om het voor inkoop in aanmerking komende pakket obligaties uit de publieke sector uit te breiden.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top