woensdag, juni 26, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Euthanasie is niet zomaar toe te passen
Euthanasie is niet zomaar toe te passen

Euthanasie is niet zomaar toe te passen

  • Nederland
  • Anders dan dikwijls gedacht wordt, is het in Nederland mogelijk om te kiezen voor euthanasie als je ongeneeslijk ziek bent en in de allerlaatste stadium van uw leven. Uiteraard is dit wel aan strikte regels gebonden die moeten worden nageleefd in het bijzijn van een arts.
  • 2013-02-22-14.18
  • Meride
  • http://www.meride.nl
  • b.hasebos@meride.nl

Euthanasie is aan vele wet- en regelgeving gebonden maar dit is wel toegestaan in Nederland.

Uitleg euthanasie

Om te beginnen dient het verlangen tot levensbeëindiging vanuit de cliënt komen en niet door andere belanghebbende. Een cliënt kan deze wens kenbaar maken door middel van het opstellen van een wilsverklaring, een wilsverklaring kan in allerlei stadia van het leven worden opgemaakt. In de wilsverklaring wordt medegedeeld onder welke gelegenheden de patiënt wil dat er euthanasie plaats vindt.

Een verklaring voor euthanasie

Een wilsverklaring alleen is niet genoeg, de dokter moet er tevens van verzekerd te zijn dat de wens tot euthanasie gewenst is alsook dat de patiënt zich bewust is van de gevolgen van uitoefening van het verlangen. Verder mag er geen sprake meer zijn van kans op herstel, is deze er wel, dan kan er geen zelfdoding plaats vinden. De arts moet door een andere aartsondersteund te worden. De geraadpleegde arts moet ook een verklaring opmaken dat de mogelijkheid op genezing niet te verwachten is, om te voldoen aan de eisen die levensbeëindiging met zich meebrengen. Indien een dokter heeft geassisteerd bij zelfdoding moet deze dat melden bij de gemeentelijke lijkaanschouwer, zodat de doodsoorzaak al van tevoren bekend is.

Euthanasie is niet zomaar toe te passen

De meerwaarde van een uitvaartverzorger

Het is mogelijk dat de betrokkene de uitvaart zelf wil regelen. In dat geval kan er voor de euthanasie om een voorbespreking vragen. Wat er is besproken wordt vastgelegd in een wilsverklaring en een uitgebreide terugkoppeling op papier zodat nabestaanden deze wensen kunnen laten uitkomen.

Kijk voor extra informatie over euthanasie op: http://www.meride.nl/kennisbank/euthanasie-wat-is-het-precies/| en voor het regelen van een uitvaart op http://www.meride.nl/uitvaart-regelen/checklist-uitvaart-regelen/

Over Meride Uitvaartverzorging

Het is verstandig om tijdens het leven eens stil te staan bij de dood. Door uw wensen vast te leggen en ze te bespreken met uw nabestaanden, neemt u hen een zorg uit de hand op een zeer moeilijk en verdrietig moment. Zij hoeven dan geen lastige keuzes te maken, maar kunnen handelen op basis van uw laatste wensen. Meride Uitvaartverzorging ontzorgd.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top