zaterdag, juli 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Extra EU-top over Oekraïne
Extra EU-top over Oekraïne

Extra EU-top over Oekraïne

  • Internationale
  • De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne. Mogelijk leggen zij Rusland dan sancties op vanwege diens inmenging in Oekraïne. De NAVO gaat dinsdag om tafel.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjhrgbhsbezp/nieuws/extra_eu_top_over_oekraine?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0

Moskou zou maandagavond olie op het vuur hebben gegooid door een grenspost bij de veerboot tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim in te nemen. Zeker drie trucks met daarin Russische troepen namen de ferry naar de Oekraïense kant, aldus douaniers. Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev heeft Rusland sinds 24 februari al zo’n 16.000 extra troepen naar de Krim gestuurd.

De Europese Unie (EU) maant Moskou zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken weten. Zo kunnen gesprekken over de versoepeling van de visumplicht worden opgeschort, terwijl de Russen juist dolgraag visumvrij naar de EU willen reizen.

De Europese ministers zien een dialoog tussen Kiev en Moskou als de enige oplossing voor de crisis in Oekraïne. Zij zouden daarin kunnen bemiddelen.

Over het nut van sancties zijn de meningen verdeeld. Hoewel sommige deskundigen vrezen dat die de EU zwaarder zouden schaden dan Rusland, deelt minister Frans Timmermans die mening niet. ,,Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen.” Sancties zijn ,,onvermijdelijk als Moskou zijn confrontatiekoers rond Oekraïne niet wijzigt”. De VS lieten weten al bezig te zijn met voorbereidingen op sancties, die zeer waarschijnlijk worden opgelegd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, overlegde maandag met VN-chef Ban Ki-moon. De VN Veiligheidsraad ging voor de derde keer in beraad. In Wenen kwam de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bijeen, maar Rusland liet weten nu geen OVSE-missie in Oekraïne te willen. Met name Duitsland maakt zich sterk voor zo’n missie om alle feiten op een rijtje te zetten.

Maandag heerste onduidelijkheid over een vermeend ultimatum dat Rusland Oekraïne zou hebben gesteld. Volgens het Russische persbureau Interfax zouden de Russen op het hele schiereiland ten aanval gaan als de Oekraïense militairen daar zich niet voor dinsdagmorgen 04.00 uur (Nederlandse tijd) overgeven. Later ontkenden de Russen het ultimatum echter.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top