dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / EYE: Gone with the Wind opnieuw in de bioscoop
EYE: Gone with the Wind opnieuw in de bioscoop

EYE: Gone with the Wind opnieuw in de bioscoop

  • Nederland
  • EYE brengt Gone with the Wind vanaf 18 december opnieuw uit in de bioscoop, in een nieuwe restauratie. De bijtende liefdesvertelling van epische proporties heeft een van de beroemdste koppels uit de filmgeschiedenis in de hoofdrol. Tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog ondervindt de verwende 'southern belle' Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) de nodige problemen op het gebied van de liefde met Rhett Butler (Clark Gable). De film met ‘de beroemdste filmquote ooit’ was goed voor tien Oscars.
  • image003
  • EYE
  • https://www.eyefilm.nl
  • info@eyefilm.nl
  • image001

Extra Pers- en Industry-voorstelling op donderdag 4 december 9.00 – 13.00 zaal 1 in EYE, pers en programmeurs kunnen zich aanmelden via pers@eyefilm.nl. Gone with the Wind, vanaf 18 december in de landelijke bioscopen en EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl. Bijna vier uur duurt de onvervalste klassieker Gone with the Wind, met sterren Clark Gable en Vivien Leigh als problematische geliefden. De verfilming van het gelijknamige boek van Margaret Mitchell leverde volgens het American Film Institute ‘de beroemdste filmquote ooit’ op. De film werd bekroond met tien Oscars, waaronder die voor beste film, regie, fotografie, vrouwelijke hoofdrol en scenario. De Oscar voor beste bijrol ging naar Hattie McDaniel, de eerste Afro-Amerikaanse actrice die een Academy Award kreeg toegekend. Vivien Leigh speelt Scarlett O’Hara, de archetypische verwende Southern Belle die verwacht haar leven in luxe door te brengen. Wanneer de Amerikaanse Burgeroorlog de familie O’Hara ruïneert, zet Scarlett zet alles op alles om haar oude status te herkrijgen. Zonder scrupules werkt ze zich omhoog binnen de nieuwe orde die is ontstaan na de overwinning van de Noordelijken, die de slavernij (inzet van de burgeroorlog) hebben afgeschaft. Intussen loopt de stormachtige romance met voormalige playboy Rhett Butler (Clark Gable) loopt op de klippen. ‘Frankly , my dear, I don’t give a damn’ luidt Butlers beroemde quote. De film zou niet zo een indruk hebben gemaakt als producent David O. Selznick niet had gekozen voor een weelderige art-direction, hoog-dramatische scènes en een vrouw in de belangrijkste rol. Gone with the Wind is een van de eerste Hollywoodproducties waarin ten volle gebruik wordt gebruik gemaakt van het Technicolor-proces en geldt daarom als een mijlpaal in de geschiedenis van de kleurenfilm. Bitter detail: bij de eindceremonie van de Oscar-uitreiking moest Hattie McDaniel met de andere zwarte acteurs uit de film aan een aparte tafel zitten, achterin de zaal. De slavernij mocht afgeschaft zijn in 1865, pas aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw werden de segregatiewetten in de hele VS opgeheven. Gone with the Wind is een 4K-restauratie van het British Film Institute, aangekocht door EYE. Fotowedstrijd Vanaf 11 december kan iedereen via de Facebookpagina van EYE een foto inzenden van zichzelf inzenden geïnspireerd door de poster van Gone with the Wind. Hiervoor wordt in EYE een levensgrote poster gehangen waarin de twee hoofdrolspelers zijn weggeretoucheerd. EYE stelt optioneel een rode jurk en wit overhemd beschikbaar voor het fotomoment. De inzending met de meeste stemmen ontvangt een cadeaupakket naar keuze t.w.v. 100 euro uit de EYE Shop.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top