woensdag, februari 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Film “Als je maar gelukkig wordt”. Ouderbetrokkenheid bij studiekeuze
Film “Als je maar gelukkig wordt”. Ouderbetrokkenheid bij studiekeuze

Film “Als je maar gelukkig wordt”. Ouderbetrokkenheid bij studiekeuze

  • Nederland
  • "Als je maar gelukkig wordt" is de titel van de film waarin studiekeuzegesprekken tussen ouder en kind centraal staan. Ouders spelen een steeds belangrijkere rol bij het studiekeuzeproces. Jongeren vinden de mening van hun ouders belangrijk en ouders willen hun kinderen graag helpen, begeleiden, sturen en motiveren. In deze film worden studiekeuzegesprekken nagespeeld, met de bedoeling om eens bij een ander te kijken en daardoor ook naar jezelf te kijken.
  • hoesjevoorkant
  • Keuzecoach Heleen Barkema
  • www.keuzecoach.nu
  • heleen@keuzecoach.nu

Over het thema STUDIEKEUZE  wordt de laatste jaren steeds meer gezegd en geschreven. Zo is er steeds meer bekend over de ontwikkeling van het  ‘puberbrein’ en zijn er talrijke publicaties over het keuzesproces bij jongeren. Centraal staat het gegeven dat het voor adolescenten moeilijk is om zelfstandig een goed onderbouwde studiekeuze te maken.

Uit onderzoek blijkt dat 44 % van de jongeren aangeeft dat hun ouders de belangrijkste rol hebben gespeeld bij de keuze voor een bepaalde opleiding. De rol van de ouders bij het keuzeproces is dus groot. Ontwikkelingspsycholoog Jelle Jolles vertelt in zijn boek ‘Ellis en het verbreinen’ over het belang van steun, sturing, inspiratie en motivatie door de volwassen omgeving.

Als keuzecoach krijgt Heleen Barkema veel vragen van ouders hoe ze in gesprek kunnen gaan met hun kind die een studie moet kiezen.

Daarom heeft Heleen Barkema de film “Als je maar gelukkig wordt” uitgebracht. In deze film staan studiekeuzegesprekken tussen ouder en kind in en rond het huis centraal staan.

Uitgangspunt is dat elke ouder zijn of haar/kind gelukkig wil zien. Dat het zijn of haar interesses volgt, gemotiveerd een leuke studie gaat volgen en daarna goede kansen heeft op de arbeidsmarkt.

Maar hoe pak je zo’n gesprek nou aan? Welke rol heb je als ouder? Moet je coachen, sturen, motiveren?

Maar vooral: hoe laat je je eigen waarden, ideeën, verwachtingen, angsten en zelfs misschien eisen los?

In deze film zijn 5 gesprekken te zien. In al die gesprekken doen zowel de ouders als de jongere hun best om met het keuzeproces om te gaan. En toch lukt zo’n gesprek, over het kiezen van een toekomstige studie, niet altijd zoals van te voren bedacht. De film is niet bedoeld om te vertellen hoe het ideale gesprek zou moeten. De film “Als je maar gelukkig wordt” is bedoeld om eens bij een ander te kijken, in een spiegel te kijken, jezelf te herkennen. Dat je als ouder ontdekt dat je er niet alleen voor staat en dat jongeren beseffen welke rol zij zelf, kunnen, spelen.

Meer informatie is te vinden op www.keuzecoach.nu

Over Keuzecoach

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top