woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Filmfestival buigt zich over staat van Europa
Filmfestival buigt zich over staat van Europa

Filmfestival buigt zich over staat van Europa

  • Europa
  • Vooruitlopend op de Europese verkiezingen dit jaar buigt het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zich vanaf woensdag al over de staat van Europa. Met dit themaprogramma wil de organisatie de discussie voeren over de toekomst van het werelddeel. Op de 43e editie van het festival zijn zo'n 220 speelfilms en 320 korte films te zien uit 60 landen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjgllayzdcuh/nieuws/filmfestival_buigt_zich_over_staat_van?ctx=vh7eg8yilrzv&tab=0

Film is volgens de organisatie bij uitstek een medium waarin de Europese identiteit en ideeën, ook voor een groot publiek, zichtbaar en herkenbaar worden. In drie filmprogramma’s komen hedendaagse onderwerpen aan de orde, zoals immigratie, (culturele) identiteit en persoonlijke leefomstandigheden.

In The State of Europe: Grand Tour toont het IFFR een filmische reis langs de veelzijdigheid, tradities, verleden, heden en toekomst van de Europese cinema. Zo is de eerste documentaire te zien die ooit een Gouden Leeuw won op het Filmfestival van Venetië. In My own Private Europe vertellen filmmakers zeer persoonlijke verhalen over hoe zij het leven in Europa ervaren. En met EU-29 schepte festivalprogrammeur Gertjan Zuilhof een onzichtbare 29e staat, voor de immigranten die verspreid zijn over de 28 EU-staten maar geen eigen plek hebben of zich niet thuis voelen.

Naast films is er een tentoonstelling te zien getiteld Domo de Europa Historio en Ekzilo. Theatermaker Thomas Bellinck laat hierin zien hoe we over 50 jaar terugkijken op Europa.

Het IFFR staat verder stil bij het 25-jarig bestaan van het Hubert Bals Fonds, dat wereldwijd meer dan 1000 filmprojecten heeft ondersteund. Een daarvan is de openingsfilm van het festival: Qissa van filmmaker Anup Singh uit India. Qissa gaat over Umber Singh, een Sikh die alles kwijtraakt na de opdeling van Brits-Indië in 1947. Met zijn drie dochters verhuist hij naar Punjab in India. Hij verlangt hevig naar een zoon. Als hij een vierde dochter krijgt, besluit hij haar als een jongen groot te brengen. Naast deze film toont het festival nog meer klassiekers die met behulp van het fonds zijn gemaakt.

Tijdens het festival, dat tot en met 2 februari duurt, worden weer diverse prijzen uitgereikt, zoals de Canon Tiger Awards voor de korte film, de Hivos Tiger Awards voor aanstormend talent en de UPC Publieksprijs. Vorig jaar kwamen er zo’n 280.000 bezoekers op het IFFR af.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top