zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / FIOD en Douane treden op tegen illegale sigarettenhandel
FIOD en Douane treden op tegen illegale sigarettenhandel

FIOD en Douane treden op tegen illegale sigarettenhandel

  • Nederland
  • De FIOD heeft in een internationaal gecoördineerde actie dinsdag doorzoekingen gedaan op diverse adressen in Limburg en België in een onderzoek naar illegale sigarettenhandel onder leiding van het Functioneel Parket. Tijdens de doorzoekingen is nauw samengewerkt met de Douane, het Advanced Search Team van Defensie en Europol.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/07/09/fiod-en-douane-treden-op-tegen-illegale-sigarettenhandel.html

Het vermoeden is dat de hoofdverdachte, een 69- jarige man uit Heerlen, leiding geeft aan een criminele organisatie die op grote schaal handelt in onveraccijnsde sigaretten en merkvervalste goederen. De organisatie exploiteert een illegale groothandel op een industriegebied waar klanten sigaretten en merkvervalste spullen kunnen afnemen. De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in vijf woningen, twee garageboxen en drie bedrijfspanden in de regio Limburg en Breda. In België zijn twee woningen doorzocht. Het vermoeden is dat de sigaretten bestemd waren voor de Nederlandse markt. Er zijn geen verdachten aangehouden.

De Douane heeft gelijktijdig een aantal afnemers van de illegale groothandel bezocht. Daarbij is vastgesteld dat er werd gehandeld in onveraccijnsde sigaretten en/of merkvervalste producten. Diverse afnemers zijn als verdachte aangemerkt waarbij beslag is gelegd op hun handelsvoorraden.

Tijdens de doorzoekingen van de FIOD in woningen en bedrijfslocaties is beslag gelegd op de aanwezige voorraden van illegale producten. 2,8 miljoen sigaretten en een grote hoeveelheid nagemaakte producten zijn afgevoerd. Op twee locaties werden wapens aangetroffen. Ook werd een grote hoeveelheid grondstoffen voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen. Omdat misdaad niet mag lonen is beslag gelegd op onroerend goed, vervoermiddelen, bankrekeningen, pensioenuitkeringen, een jacht en contant geld.

Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van een Advanced Search Team (AST) van Defensie. Een Advanced Search Team bestaat uit genisten van de Koninklijke Landmacht die zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en in verborgen ruimtes. Deze militaire bouw- en constructiespecialisten hanteren hierbij technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven (IED’s) in uitzendgebieden, zoals in Afghanistan. De Defensiespecialisten beschikken hiervoor over geavanceerd gereedschap, zoals een grondradar, waarmee in de bodem en door muren en objecten kan worden gekeken. Slechts een paar teams beheersen deze zoekmethoden.

Dinsdagavond heeft de FIOD samen met de Douane in de omgeving van Eindhoven een partij van ongeveer 6 miljoen sigaretten in beslag genomen. De sigaretten, die niet waren voorzien van accijnszegels, werden door een tabakshond van de Douane aangetroffen in een loods. De sigaretten worden vernietigd. De FIOD onderzoekt de zaak onder leiding van het Functioneel Parket.

De overheid bestrijdt de handel van illegale sigaretten omdat niet alleen de belasting wordt ontdoken, maar er ook sprake is van schending van het merkenrecht en het concurrentievervalsend werkt. Bovendien zijn illegale sigaretten vaak nog ongezonder dan echte sigaretten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top