maandag, november 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam 3h: Bruno Zhu – New Arrivals 30 oktober – 13 december 2015
Foam 3h: Bruno Zhu – New Arrivals 30 oktober – 13 december 2015

Foam 3h: Bruno Zhu – New Arrivals 30 oktober – 13 december 2015

  • Nederland
  • Met New Arrivals transformeert Bruno Zhu (Portugal, 1991) de Foam 3h-bibliotheek naar een ander soort leeskamer – een kamer waarin de representatie van het ‘lezen’ letterlijk plat wordt gemaakt. De installatie geeft zowel fysiek als conceptueel een nieuwe draai aan begrippen als tijd en ruimte, en brengt visuele motieven als boekenplanken en wandspiegels uit de persoonlijke, huiselijke ruimte in de publieke ruimte, en omgekeerd. Zhu onderzoekt op luchtige wijze zijn fascinatie voor fotografie als ambivalent symbool voor oppervlak en object, representatie en toe-eigening.
  • new_arrivals_2015_c_bruno_zhu_courtesy_of_the_artist_2
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/nl/over-ons/press-office/foam-3h-bruno-zhu

Tijdens New Arrivals is de Foam 3h-ruimte gevuld met platte en onbruikbare beelden van spiegels, tapijten, boekenplanken en lampen. Met deze ‘beeld-sculpturen’ wordt een alternatief consumentencircuit gecreëerd: foto’s van meubels zijn gescand en als stickers op ware grootte gereproduceerd, waardoor een spanning tussen verschijningsvorm en symbool ontstaat. De objecten worden als het ware teruggebracht naar een spookbestaan.

Om decoratie te onderzoeken als essentieel basiselement waarmee ruimtes persoonlijk worden gemaakt, laat Zhu de kamer niet bewonen door mensen, maar door onbreekbare spiegels, dansende tafels, wonderlijke foto’s, intieme dagboeken, enzovoorts. Ondertussen spoken de teksten en muziek van Beyoncé, een grote inspiratie voor de kunstenaar, eveneens door de ruimte. Het geheel maakt een vervreemdende, maar ook speelse indruk.

New Arrivals markeert een nieuw hoofdstuk in Bruno Zhu’s onderzoek naar de werking van verlangen binnen de consumentencultuur. De foto’s van meubels die hij gebruikt voor zijn installaties zijn oorspronkelijk afkomstig uit catalogi en lifestylemagazines, waar ze de lezer een wereld vol licht en positiviteit voorspiegelen: we kunnen ons voorstellen hoe de aanlokkelijke boekenplanken er in onze eigen kamers uit zouden zien, en onze omgeving zouden verrijken.

Zhu is bij Central Saint Martins in Londen afgestudeerd in Fashion Design en volgt nu de masteropleiding Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zijn eerdere installaties hielden zich bezig met het ontwrichten van de opbouw van de ruimte.

Foam 3h is een projectruimte waar jonge kunstenaars en fotografen door de curatoren van Foam worden uitgenodigd om hun eerste museale solotentoonstelling te presenteren. Ze worden uitgedaagd om te experimenteren, het publiek te verrassen en de grenzen van de fotografie op te rekken.
Beeld © courtesy de kunstenaar en Jeanine Hofland, Amsterdam.

De feestelijke opening vindt plaats op donderdag 29 oktober 2015 vanaf 17:30 inclusief een interview met de kunstenaar door curator Zippora Elders.

Op dinsdag 24 november om 19.30 organiseert Foam een Artist Talk door Bruno Zhu, reserveringen: exhibitions@foam.org.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting.

De tentoonstelling New Arrivals is te zien van 30 oktober t/m 13 december 2015 in Foam. Open dagelijks van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: €10,00

Foam wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Delta Lloyd, Gemeente Amsterdam, Olympus en de VandenEnde Foundation.

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Tel. + 31 (0)20 5516500
www.foam.org

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top