maandag, november 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam 3h: Sjoerd Knibbeler – Digging Up Clouds | 26 juni – 23 augustus 2015
Foam 3h: Sjoerd Knibbeler – Digging Up Clouds | 26 juni – 23 augustus 2015

Foam 3h: Sjoerd Knibbeler – Digging Up Clouds | 26 juni – 23 augustus 2015

  • Nederland
  • Het werk van Sjoerd Knibbeler (1981) concentreert zich op het visualiseren van onzichtbare natuurlijke fenomenen als de wind, de beweging van lucht en klimatologische omstandigheden. Knibbeler creëert een wereld waarin hij zijn eigen logica volgt en waarin associatieve relaties en verbeelding een belangrijke rol spelen.
  • current_study_3_2013_c_sjoerd_knibbeler
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/nl/over-ons/press-office/sjoerd-knibbeler

Hij laat zich inspireren door onderwerpen als vliegen, vliegtuigen, aerodynamica en klimatologie. De tentoonstelling in Foam 3h, Digging Up Clouds brengt verschillende projecten die Knibbeler binnen deze thematiek maakte bij elkaar. Naast foto’s uit de serie Current Studies, worden meerdere ruimtelijke werken gepresenteerd zoals de serie Paper Planes. Ook een video van een geconcentreerde stuntpiloot die zich voorbereid op een vliegoefening is opgenomen in de tentoonstelling.

Knibbelers praktijk kan als ‘geconstrueerde fotografie’ gedefinieerd worden, de constructie van allerlei zelf bedachte en gecreëerde objecten vindt voornamelijk in de studio plaats. Hier simuleert hij wind, wolken of een tornado en experimenteert hij met fragiele constructies in uiteenlopende materialen als plastic, papier en mdf. Voorafgaand aan het bouwen en experimenteren, gaat hij echter als een onderzoeker te werk. Hij bezoekt uiteenlopende locaties en ondervraagt specialisten uit de wetenschap, luchtvaart en bouwkunde.

Knibbeler gebruikt fotografie slechts als middel om zijn ideeën te verbeelden, maar alles wat hij fotografeert is echt. De twijfel over echtheid en de spanning die zijn beelden oproepen, intrigeren hem, evenals de wijze waarop de camera in staat is processen bloot te leggen die je anders niet opmerkt. Met de materialen waarmee hij werkt en de condities die hij in beeld brengt, onderzoekt Knibbeler de relatie tussen het bewegingsloze, tweedimensionale karakter van de fotografie en de door hem gemaakte bewegelijke, volumineuze onderwerpen.

Een van de projecten die Knibbeler presenteert is Paper Planes, een fotografische serie van zestien papieren vliegtuigen die hij vouwde – op basis van de ontwerpen van vliegtuigen die nooit het luchtruim haalden of in productie werden genomen – en die in een slideshow getoond worden. Hij vond de ontwerpen, waarvan sommige zelfs tachtig jaar oud zijn, via internet. Hoewel ze wellicht in eerste instantie een beeld geven van mislukking en achterhaald zijn, vertegenwoordigen ze tegelijkertijd een beeld van de toekomst. Hun bestaan wordt in stand gehouden door het internet waar ze in de virtuele ruimte rondvliegen en worden gedeeld en bediscussieerd door liefhebbers.

Bij de opening van de tentoonstelling wordt het boek Paper Planes, ontworpen door Hans Gremmen en uitgegeven door Fw: Books, gepresenteerd.

Foam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd KnibbelerFoam 3h: Sjoerd Knibbeler

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top