woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Daisuke Yokota – Site/Cloud
Foam: Daisuke Yokota – Site/Cloud

Foam: Daisuke Yokota – Site/Cloud

  • Nederland
  • De Japanse fotograaf Daisuke Yokota (Saitama, 1983) werd vorig jaar tijdens Unseen Photo Fair door een internationale jury van jonge curatoren geselecteerd voor een solopresentatie in Foam. Deze selectie gebeurde in het kader van de eerste editie van het Outset | Unseen Exhibition Fund. Yokota behoort tot een toonaangevende jonge generatie Japanse fotografen. In de tentoonstelling worden werken uit de serie Site/Cloud gecombineerd met meer abstracte, kleurrijke werken uit zijn laatste serie Meteor. Zijn beelden in overwegend zwart-wit, en soms met een subtiele zweem van kleur, tonen een duistere, onbestemde wereld met schimmige, anonieme verschijningen en non-descripte plekken, tegenover sublieme, kleurrijke representaties van luchten en wolkenpartijen die associaties oproepen van tijdloosheid.
  • cloud 2014 c daisuke yokota  courtesy of gp gallery
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/daisuke-yokota

Met zijn contrastrijke zwart-wit fotografie lijkt Yokota op het eerste gezicht te werken in de traditie van de Japanse fotografie. Maar bij nadere beschouwing heeft hij een heel eigen benadering ontwikkeld waarin proces en interventies belangrijke elementen vormen. Hij fotografeert en herfotografeert beelden, zowel digitaal als analoog, die hij vervolgens verder manipuleert met ondermeer fotokopieertechnieken en Photoshop. In zijn appartement heeft hij een lab ingericht waar hij vrijuit experimenteert met analoge technieken en chemische processen waar ook het toeval vrij spel heeft om sporen in het beeld achter te laten. Yokota voegt steeds lagen toe die elk weer nieuwe mogelijkheden bieden voor het volgende beeld en leiden tot vervreemdende, mysterieuze en poëtische representaties van een ander soort wereld.

De werken die door eindeloze repetities steeds verder verwijderd raken van hun origineel, zijn onder meer geïnspireerd door muziek van elektronische musici als Aphex Twin. De echo’s, vertragingen en nagalmen die de tijdsbeleving in zijn muziek beinvloeden, past Yokota toe op zijn beeldende werk. Het gebrek aan duur en het niet kunnen ervaren van tijd in fotografie, beschouwt hij als een zwaktebod. Daarom experimenteert hij met andere middelen om het tijdsaspect in zijn werk op te roepen, bijvoorbeeld door beelden te creëren die refereren aan herinneringen, dromen of mindscapes die een mentale reis door de tijd mogelijk maken.

Daisuke Yokota studeerde in 2003 af aan de “Nippon photography institute”. Hij kreeg een eervolle vermelding tijdens “the 31st Canon New Cosmos of Photography” in 2008 en won de eerste prijs van “1_Wall Award”. Yokota wordt gerepresenteerd door G/P Gallery in Tokyo. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan, waaronder verschillende self-published boeken en zines, maar ook recentelijk verschenen publicatie als Site/Cloud (Artbeat Publishers, 2013) en Untitled (Goliga Books 2013). Binnenkort verschijnt zijn nieuwste publicatie Vertigo (Newfave books). Daisuke Yokota is betrokken bij het internationale kunstenaars collectief AM projects en het Japanse fotografie collectief mp1.jp. Recentelijk verzorgde hij de art direction van de nieuwste videoclip van de Deense zangeres Majke Voss Romme, aka Broken Twin.

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Outset|Unseen Exhibition Fund. Het Outset | Unseen Exhibition Fund is een unieke samenwerking tussen Unseen Photo Fair en Outset Nederland die voorziet in een nieuw institutioneel platform voor jong, opkomend talent. Voordat de beurs opent wordt de beurs gescout door een jaarlijks wisselende jury van jonge internationale curatoren die tijdens de beurs een fotograaf selecteren die een solotentoonstelling krijgt in Foam.

Daisuke Yokota – Site/Cloud is van 8 mei – 6 juli 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 9,50

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top