zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies
Foam: Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies

Foam: Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies

  • Nederland
  • Foam presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Belgische kunstenaar Geert Goiris (Bornem,1971). Zijn eigenzinnige beeldtaal en zware toonzetting zijn in Nederland nauwelijks bekend.
  • dead bird 2008 c geert goiris
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org

Hij neemt een unieke positie in binnen het veld van de hedendaagse fotografie. Zijn gelaagde foto’s van sublieme landschappen, modernistische architectuur en geheimzinnige portretten bezitten een vreemde, onwerkelijke schoonheid waarin tijd en ruimte opgeheven worden en die vaag doen denken aan de beeldtaal van post- apocalyptische speelfilms. Toch is alles wat Goiris fotografeert afkomstig uit de werkelijkheid en komt er geen photoshop aan te pas. Vaak zijn in de foto’s sporen aanwezig die herinneren aan de poging van de mens om de natuur te domesticeren.

Goiris maakt krachtige beelden waarin hij een bijna universele schoonheidservaring combineert met een subtiel aanwezige dreiging. Zijn foto’s zijn registraties van de werkelijkheid, maar ook mentale beelden waarbij de spanning tussen realiteit en fictie ruimte schept voor verhalen, associaties en suspense. In de tentoonstelling wordt het daglicht buitengesloten en de beklemmende sfeer zal geïntensiveerd worden door ruimtelijke ingrepen en door een wisselwerking van dia-projecties, verschillende formaten ingelijste foto’s en monumentale afdrukken.

Sinds Reconstruction (2000), de eerste tentoonstelling van Geert Goiris in het FoMu in Antwerpen, presenteerde Goiris zijn werk in solotentoonstellingen bij onder andere Museum M In Leuven (2013), Hamburger Kunsthalle (2010) en tijdens Art Basel (2009/2014). Daarnaast was zijn werk opgenomen in diverse groepstentoonstellingen zoals in MUHKA, Antwerpen, Gallery of Modern Art in Brisbane, BOZAR in Brussel, Palais de Tokyo in Parijs en Manifesta 5 in San Sebastian. Zijn werk is opgenomen in diverse internationale collecties. Geert Goiris wordt vertegenwoordigd door Galerie Art: Concept in Parijs en Galerie Catherine Bastide in Brussel.

De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 19 maart 2015, in aanwezigheid van de kunstenaar. In het kader van Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies organiseert Foam in samenwerking met Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen en EYE Film Instituut een lezingenavond in Foam op 16 april en filmvertoningen in EYE van The Thing op 30 april, Mad Max II op 7 mei, 14 mei The Last Wave, 29 mei, The World, The Flesh and the Devil. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen mede dankzij financiële steun van De Buren.

De tentoonstelling Geert Goiris, Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies is van 20 maart tot en met 24 februari 2015 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: €11,50.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top