zaterdag, september 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: JH Engström – Close Surrounding
Foam: JH Engström – Close Surrounding

Foam: JH Engström – Close Surrounding

  • Nederland
  • Foam presenteert met trots het werk van de Zweedse fotograaf JH Engström (1969), in de tentoonstelling Close Surrounding. Engström woont en werkt tussen zijn geboortestreek Värmland in Zweden en Parijs, Frankrijk. Het manoeuvreren tussen het langzame en rustige leven op het platteland en de enorme energie van de stad met haar vele impulsen is essentieel in het leven van Engström. Dit wordt weerspiegeld in zijn eerlijke en authentieke foto's en in de tentoonstelling bij Foam. In de tentoonstelling zijn ook, nooit eerder vertoonde, unieke collages te zien. Daarnaast is er veel aandacht voor de boeken die Engström tot op heden publiceerde.
  • from the series from back home 1 2009 c jh engstrom
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/jh-engstrom
  • from the series far from stockholm 2013 c jh engstrom

JH Engströms foto’s – waaruit altijd betrokkenheid met zijn omgeving spreekt – onthullen de eenzaamheid en de absurditeit van het menselijk bestaan. Engström gebruikt zijn camera en haar artistieke mogelijkheden om tot een betekenisvolle en directe communicatie met de kijker te komen. Daarbij deelt hij zijn twijfel over de mogelijkheid het leven werkelijk te begrijpen. Hij onderzoekt verschillende genres in fotografie zoals het zelfportret, landschap, de snapshot en luchtfotografie.

Het oeuvre van JH Engström is gelaagd. Hij documenteert enerzijds de sfeer van een bepaalde plek maar tegelijkertijd is zijn werk op te vatten als een persoonlijke, visuele ‘ stream of conscious’, een onafgebroken stroom aan beelden die gevoelens, observaties en herinneringen van de fotograaf verbeelden. Daarnaast speelt hij met één van de traditionele kenmerken van de fotografie: het weergeven van de werkelijkheid. In zijn foto’s benadrukt hij dat zijn foto’s visuele interpretaties zijn van deze werkelijkheid. Hij doet dit door te experimenteren met technische imperfecties zoals overbelichting, beweging en stof. Ook zijn de randen van de negatieven soms zichtbaar in de print. Het resultaat schommelt tussen rauwe beelden en visueel aantrekkelijke foto’s in pasteltinten. Bovenal is het werk van JH Engstrom op te vatten als een oneindige en rusteloze zoektocht naar existentiële antwoorden op de vraag wat het is om mens te zijn.

JH Engström werd geboren in Karlstad, Värmland, in Zweden. Op zijn tiende verhuisde hij naar het in vergelijking onmetelijk grote Parijs. Op zijn dertiende verhuisde hij weer naar het platteland maar hij is altijd blijven terugkeren naar Parijs, de stad waar hij zo aan verknocht is. In 1997 studeerde hij af aan de fotografie en film afdeling van de Universiteit van Götenburg. Daarna werkte hij als assistent van modefotograaf Mario Testino en documentaire fotograaf Anders Petersen. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl die gekenmerkt wordt door een combinatie van rauwe en zeer esthetische beelden. Engström presenteert zijn werk graag in boeken. Tot op heden publiceerde hij er twaalf. Hij ontving vele prijzen en nominaties waaronder een shortlist nominatie voor de Deutsche Börse Photography Prize in 2005 en The Best Photobook of the Year Award in Arles in 2009.

JH Engström – Close Surrounding is van 12 september – 10 december 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 9,50

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top