zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Katy Grannan – The Nine and The Ninety Nine
Foam: Katy Grannan – The Nine and The Ninety Nine

Foam: Katy Grannan – The Nine and The Ninety Nine

  • Nederland
  • Foam presenteert met trots The Nine and The Ninety Nine, een tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Katy Grannan (1969, VS). In de tentoonstelling worden haar twee nieuwste series voor het eerst buiten de Verenigde Staten getoond. Grannan staat bekend om haar opmerkelijke, indringende portretten van onbekenden, die vaak op de een of andere wijze in de marge van de samenleving leven. De titels van beide series verwijzen naar (voormalige) autosnelwegen in de Amerikaanse staat Californië, Route 9 en Route 99. Langs deze wegen ontmoette ze de anonieme modellen voor haar foto's. In de tentoonstelling is een exclusieve voorvertoning opgenomen van Grannans debuutfilm The Nine, die in 2016 uitkomt.
  • anonymous modesto ca 2013 c katy grannan courtesy fraenkel gallery san francisco and salon 94 new york
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2015/katy-grannan
  • anonymous modesto ca 2011 c katy grannan courtesy fraenkel gallery san...

De foto’s in The Nine en The Ninety Nine maakte Grannan tijdens haar tochten door de Central Valley, een Californische regio die evenals de inwoners vaak genegeerd en ondergewaardeerd wordt. De foto’s eisen de aandacht voor hun onmiskenbare aanwezigheid, hun bijzondere schoonheid en het unieke karakter van het landschap. Grannans nieuwste werk, voor het eerst buiten de Verenigde Staten te zien, is gesitueerd in het droge landschap van de Central Valley, waar voor velen de ‘American Dream’ niets meer dan een ongrijpbare illusie is.

The Ninety Nine, een serie indringende kleurenportretten van onbekende voorbijgangers, dankt zijn naam aan de desolate snelweg die de Central Valley volledig doorkruist – een weg die de Amerikaanse schrijfster Joan Didion ooit beschreef als ‘de weg van de mislukte bedoelingen’. The Nine omvat zwart-witfoto’s die zijn gemaakt langs de Tuolumne River en in Modesto, een stad die mijlenver af staat van het gelukkige Californië waar de vele toeristen voor komen.

The Ninety Nine

The Ninety Nine gaat door op Boulevard, Grannans eerdere serie die begon als een persoonlijke zoektocht naar een vermiste vriend. Grannans reis voerde haar langs kansarme gemeenschappen waarin mensen, overmeesterd door hun omstandigheden, als de onzichtbaarheid van de maatschappij leven. De monumentale kleurenfoto’s, genomen in het meedogenloze zonlicht van de Central Valley, eisen de aandacht op en doorbreken daarmee de anonimiteit van deze onbekenden.

The Nine

Dwalend door de Central Valley voelde Grannan zich in het bijzonder betrokken bij de kleine, achtergestelde gemeenschap van South Ninth Street in Modesto – lokaal ook wel ‘the Nine’ genoemd. De gelijknamige serie bestaat uit imposante zwart-witfoto’s van een gemeenschap die haar eigen regels voert; een grimmige wereld, waar alles stil lijkt te staan, behalve de zon. In de afgelopen jaren, waarin Grannan steeds weer naar het gebied terugkeerde, ontwikkelde ze nauwe banden met de bewoners. Die relatie geeft de serie een bijzondere intimiteit, en inzicht in een achterstandsgemeenschap die gewoonlijk ongezien blijft. De serie breekt deze geisoleerde wereld open, met veel aandacht voor alledaagse handelingen; de onbeduidende rituelen die ons uiteindelijk allemaal verenigen.

Film

Grannans debuutfilm, eveneens The Nine genaamd, wordt momenteel afgerond. De film is net als de gelijknamige fotoserie gesitueerd in Modesto’s South Ninth Street, en biedt een intieme, soms verontrustende blik op het Amerika dat velen liever niet willen zien. Elk personage is uniek, maar allen hebben gemeen dat ze verstrikt zijn geraakt in een vicieuze cirkel van verlangen en wanhoop. ‘The Nine’ is waar chaos de norm is geworden, en vrijheid een illusie. De film is rauw, poëtisch, direct en onheilspellend, een venster naar een vergeten wereld, maar ook een verwrongen spiegelbeeld van ons menselijke bestaan. Met trots toont Foam in de tentoonstelling de exclusieve voorvertoning van deze film, die uitkomt in 2016.

Katy Grannan woont en werkt in Berkeley, Californie. Ze behaalde haar bachelor in de Geesteswetenschappen aan de University of Pennsylvania en haar MFA Fotografie aan de Yale University School of Art. Haar werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Guggenheim Museum, het Los Angeles County Museum of Art, het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art, het San Francisco Museum of Modern Art en het Whitney Museum of American Art.

De tentoonstelling Katy Grannan – The Nine and The Ninety Nine is te zien van 26 juni t/m 23 augustus 2015 in Foam. Open dagelijks van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 10,00

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top