dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Kaveh Golestan – The Citadel
Foam: Kaveh Golestan – The Citadel

Foam: Kaveh Golestan – The Citadel

  • Nederland
  • Kaveh Golestan (1950-2003) was een belangrijke Iraanse documentaire fotograaf en een pionier in straatfotografie. Zijn foto's waren van grote invloed op generaties Iraanse kunstenaars, maar tot op heden is er in Europa weinig belangstelling voor zijn werk. Kaveh Golestan - The Citadel laat vijfenveertig vintage foto's zien uit de serie Prostitute, gemaakt tussen 1975 en 1977, van vrouwen werkzaam in de Citadel van Shahr-e No, de rosse buurt van Teheran. De foto's zullen voor het eerst sinds 1978 als vintage serie worden tentoongesteld. Naast foto's omvat de tentoonstelling ook originele dagboeken van Golestan, krantenknipsels en geluidsopnamen die hij in en over de buurt verzamelde.
  • untitled 5 prostitute series 1975 1977 c kaveh golestan courtesy kaveh golestan estate_Thumbnail
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/kaveh-golestan
  • untitled 2 prostitute series 1975 1977 c kaveh golestan courtesy kaveh...

De Citadel

Shahr-e No (‘Nieuwe Stad’) was een oude, ommuurde wijk in Teheran, die men betrad via een toegangspoort. De bewoners waren vrouwen en alleen mannen mochten de Citadel bezoeken. Het werk van Kaveh Golestan vormt het enige fotografische document dat er van deze stadswijk bestaat. De foto’s zijn genomen in een periode van twee jaar, waarin Golestan met veel bewoonsters een vriendschappelijke band wist op te bouwen. Zijn portretten bieden een intieme, menselijke kijk in het leven van deze vrouwen.

Prostitute serie

Kaveh Golestan behoorde tot een actief intellectueel en artistiek milieu dat zeer begaan was met sociale vraagstukken. Hij publiceerde diverse foto’s uit zijn serie Prostitute in drie uitgebreide artikelen in het Iraanse dagblad Ayandegan om de aandacht te vestigen op de omstandigheden waaronder de vrouwen leefden. In 1978 waren zijn foto’s gedurende een korte periode van slechts twee weken te zien op de Universiteit van Teheran. De expositie werd abrupt gesloten, hoogstwaarschijnlijk onder druk van de inlichtingendiensten, maar zonder dat er een officiële verklaring voor werd afgegeven. In datzelfde jaar werd de serie ook korte tijd onaangekondigd getoond in de stand van de Seyhoun Gallery op de Teheran Art Fair. Daarna zijn de vintage foto’s nooit meer te zien geweest. Dat is echter niet de enige reden voor het belang van deze tentoonstelling.

Verwoest

De door Golestan gefotografeerde Citadel werd kort na de Iraanse revolutie in 1979 op bevel van Ayatollah Khomeini in brand gestoken en verwoest. Sommige vrouwen kwamen tijdens de brand om het leven, anderen werden gearresteerd en in de zomer van 1980 door een revolutionair vuurpeloton geëxecuteerd. Alleen de onthullende foto’s van Kaveh Golestan herinneren nog aan hen en aan de Citadel. De wijk werd met de grond gelijkgemaakt. Om alle herinneringen uit te wissen werd een park aangelegd, dat nog steeds bestaat.

Historische gebeurtenissen

Naast Shahr-e No fotografeerde Kaveh Golestan ook vele andere belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de strijd in Noord-Ierland, de Iraanse Revolutie, de oorlog tussen Iran en Irak en de Golfoorlogen. In 1979 ontving hij de Robert Capa Gold Medal voor “ongeëvenaarde buitenlandse fotoreportages die uitzonderlijke moed en inzet vereisen”. Hij kon de onderscheiding pas dertien jaar later komen ophalen, omdat zijn werk toen niet langer als een bedreiging voor de Iraanse regering werd gezien. Op 2 april 2013 stapte Golestan tijdens een opdracht in Irak op een landmijn. Hij stierf in Kifri in Noord-Irak op 52 jarige leeftijd. Zijn documentaire foto’s zijn vooral gepubliceerd in reportages en boeken en zijn maar zelden tentoongesteld. In 2008 waren ze te zien in de Kunsthal (Rotterdam), tijdens de tentoonstelling Kaveh Golestan 1950-2003. Recording the Truth in Iran.

Onderzoeksproject

Kaveh Golestan – The Citadel, samengesteld door curator Vali Mahlouji, vormt het eerste deel van een doorlopend project genaamd ARCHAEOLOGY OF THE FINAL DECADE, waarin onderzoek wordt gedaan naar het artistieke milieu en de omstandigheden van intellectuelen in het laatste decennium voor de val van de sjah in 1979, de periode vlak voor de Iraanse revolutie. Met het project wordt historisch en cultureel materiaal dat vernietigd, verboden of ondervertegenwoordigd is maar historisch gezien grote betekenis heeft, opnieuw onder de aandacht en terug in het collectief geheugen gebracht.

Kaveh Golestan – The Citadel is van 21 maart – 4 mei 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 9,50.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top