dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Larry Clark – Tulsa / Teenage Lust
Foam: Larry Clark – Tulsa / Teenage Lust

Foam: Larry Clark – Tulsa / Teenage Lust

  • Nederland
  • Foam presenteert twee befaamde en tegelijkertijd controversiële projecten van fotograaf en filmmaker Larry Clark. Tulsa (1971) en Teenage Lust (1983) zijn Clarks eerste fotoseries waarin zijn fascinatie voor jongerencultuur centraal staat en seks, geweld en drugsgebruik expliciet in beeld komen. Deze projecten veroorzaakten destijds grote commotie vanwege de rauwe beelden, maar kregen mede daardoor een iconische status. Naast de foto's, wordt een 16mm film getoond die Clark schoot toen hij aan de Tulsa-serie werkte en die in 2010 werd herontdekt. De film is een historisch document waarin de personages uit Tulsa tot leven komen en vormt tegelijkertijd een fascinerende voorbode op zijn latere filmische oeuvre.
  • untitled 1970 c  larry clark courtesy luhring augustine new york
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/larry-clark

Larry Clark vestigde zijn naam in 1971 met de serie en gelijknamige publicatie Tulsa, waaraan hij tussen 1963 en 1973 werkte. Het boek werd een instant klassieker en ontketende een ware revolutie in de documentaire fotografie. In grafisch zwart-wit toonde Clark confronterende, autobiografische beelden waarin de gewelddadige onderwereld van Tulsa centraal staat. Gebruik van harddrugs, expliciet geweld en seks staan hierin centraal. Tulsa was geschoten in een nieuwe documentaire stijl: subjectief, vervreemd en volledig vrij van welke sociale agenda dan ook. Tulsa werd de opmaat naar fotografie die rauw en ongepolijst was en die niet gebaseerd was op de observerende blik van een buitenstaander, maar van binnenuit voortkwam uit de ervaringen van een direct betrokkene. Naar aanleiding van Tulsa kreeg Clark een beurs van the National Endowment for the Arts om zijn volgende project te realiseren. Dit liet echter ruim tien jaar op zich wachten door Clarks heroïneverslaving en een gevangenisstraf.

Uiteindelijk rondde hij zijn tweede en eveneens zeer vernieuwende project Teenage Lust af. In het boek dat in 1983 verscheen, had zijn aandacht voor drugscultuur plaatsgemaakt voor een seksuele obsessie. Clarks eigen getroebleerde leven en dat van zijn vrienden vormen de achtergrond voor de beelden in deze serie. Clark combineerde zelfportretten en foto’s uit zijn jeugd in Tulsa met beelden van jonge mannelijke prostituees die hij ontmoette op Times Square in New York in de vroege jaren ’80. Een indringend document over een periode van dertig jaar van een groep jongeren die ervoor koos niet te voldoen aan de typische American Dream.

Zowel Clarks fotografische als filmische oeuvre gaan over de uitdagingen waarmee jongeren te stellen hebben in een cultuur die de eigen jeugd zowel idealiseert als op een gewelddadige manier commercialiseert. Wereldwijd wordt Clark beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke Amerikaanse fotografen van zijn generatie.

De tentoonstelling bestaat uit vintage foto’s afkomstig van de Olbricht Collection, Essen. Larry Clark wordt vertegenwoordigd door Luhring Augustine Gallery, New York.

De tentoonstelling Tulsa – Teenage Lust is van 13 juni tot en met 12 september 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top