donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Love Radio – Eefje Blankevoort and Anoek Steketee
Foam: Love Radio – Eefje Blankevoort and Anoek Steketee

Foam: Love Radio – Eefje Blankevoort and Anoek Steketee

  • Nederland
  • Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de genocide in Rwanda plaatsvond. In het kader hiervan presenteert Foam Love Radio, een multimediale tentoonstelling van Eefje Blankevoort en Anoek Steketee over het complexe proces van verzoening in post-genocide Rwanda, verteld aan de hand van de populaire radio soap Musekeweya ('Nieuwe Dageraad').
  • love radio_radio_Thumbnail
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/love-radio

Het project Love Radio beweegt zich op de scheidslijn tussen feit en fictie. De foto’s en video-installaties hebben niet een puur documentaire benadering. De camera wordt niet alleen gebruikt om maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen maar ook als instrument van verbeelding. Door te spelen met licht en de geportretteerden deels te regisseren ontstaan er vervreemdende beelden, met de omgeving als een beklemmend decor.

Fotograaf Anoek Steketee en journalist / filmmaker Eefje Blankevoort reisden samen veelvuldig naar Rwanda. Met als uitgangspunt de vraag “hoe kunnen daders en slachtoffers na een geschiedenis van gruwelijke moordpartijen weer met elkaar samenleven?”, brengen zij de complexe werkelijkheid van een land na een traumatische gebeurtenis op poëtische wijze in kaart. Ze leggen hierbij niet de nadruk op de gruwelijke geschiedenis, maar op het heden en de toekomst van Rwanda.

Love Radio gaat ook over de magie van radio en de invloed van media in een samenleving. Op dezelfde frequentie waar radiozender Radio Libre des Mille Collines (RTLM) de bevolking in 1994 ophitste om Tutsi’s te vermoorden wordt nu de radiosoap Musekeweya uitgezonden. De soap is razend populair en wordt wekelijks beluisterd door zo’n 80% van de Rwandese bevolking. Het verhaal speelt zich af in twee fictieve dorpen, Muhumuro en Bumanzi, die elkaar naar het leven staan. Maar ondanks de animositeit bestaan er ook sterke vriendschapsbanden tussen de dorpen. De liefde tussen Shema en Batamuriza is als een Rwandese ‘Romeo en Julia’. Musekeweya lijkt op het eerste gezicht een doodnormale soap, vol intriges, helden, schurken en romances. Maar er is een verschil: de soap moet de luisteraars niet alleen vermaken, maar vooral bijbrengen hoe geweld ontstaat en hoe het kan worden voorkomen.

In de tentoonstelling komt naast dit verhaal ook een ander verhaal aan bod: de realiteit van Rwanda vandaag de dag. In video-interviews vertellen de makers en luisteraars van de soap over hun ervaringen en de ontwikkelingen in het land. Stukje bij beetje komt de complexe werkelijkheid naar voren en wordt duidelijk dat de waarheid niet bestaat. Terwijl in de soap happy endings de boventoon voeren, is verzoening in het echte leven weerbarstiger.

Love Radio is een initiatief van filmmaker en journalist Eefje Blankevoort (1978, NL) en fotograaf Anoek Steketee (1974, NL). Het project bestaat uit een webdocumentaire, korte beeldverhalen voor smartphones en een tentoonstelling bij Foam. Het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Sara Kolster, Kummer & Herrman, Martijn Eerens, Thijs Gadiot en Thomas Lievestro. Love Radio is gefinancierd door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mediafonds, Stichting Democratie en Media, SNS REAAL Fonds, Sem Presser fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Mondriaan Fonds. Partners: Prospektor, SubmarineChannel, Foam, NIOD, Humanity House, 
Radio La Benevolencija.

De webdocumentaire is te bekijken op www.loveradio-rwanda.org.
De tentoonstelling Love Radio is van 11 juli tot en met 7 september 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top