donderdag, maart 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Magnum. Contact Sheets / 11 september – 9 december 2015
Foam: Magnum. Contact Sheets / 11 september – 9 december 2015

Foam: Magnum. Contact Sheets / 11 september – 9 december 2015

  • Nederland
  • Magnum. Contact Sheets toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen. De tentoonstelling bevat meer dan 100 contactvellen en biedt een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf de jaren 30 tot 2010. Er is werk te zien van de hand van vermaarde fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, David „Chim“ Seymour, Werner Bischof, George Rodger, Elliott Erwitt, Martin Parr, Jim Goldberg, Trent Parke, Paolo Pellegrin en Alec Soth. Met Contact Sheets toont het legendarische (in 1947 opgerichte) agentschap Magnum voor het eerst de omstandigheden waarin de beelden van deze fotografen tot stand kwamen. Niet alleen de momenten vóór en net na het maken van die ene iconische foto zijn te zien, maar ook de aantekeningen van de fotograaf die het beslissende moment op het vel markeerden, vaak lang nadat de foto was geschoten.
  • mag1_W597_H400_H400_Q85
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/nl/over-ons/press-office/magnum-contact-sheets

Magnum. Contact SheetsMagnum. Contact SheetsMagnum. Contact SheetsMagnum. Contact SheetsMagnum. Contact SheetsMagnum. Contact Sheets

De presentatie in Foam biedt inzicht in zowel de politiek-maatschappelijke context van de foto’s, de algemene geschiedenis van de fotojournalistiek als de oorsprong van de foto’s. Van reportages uit WOII, de Praagse Lente, iconen als Che Guevara, Malcolm X en Martin Luther King tot de Balkan oorlog en het conflict in het Midden Oosten. Naast vele originele contactvellen en vintage prints bestaat een deel van de tentoonstelling uit documentatiemateriaal, zodat de context waarin het gekozen beeld uiteindelijk gebruikt werd, inzichtelijk wordt. Vanaf de jaren 90 werden beelden steeds vaker op groot formaat geprint voor presentaties anders dan in kranten en tijdschriften. Dit moment, waarop documentair werk meer artistieke status begon te vertegenwoordigen was een omslagpunt voor de waardering van journalistieke fotografie.

TABOEBREKEND

Het tonen van het rauwe materiaal betekent breken met een taboe. Het contactvel was nooit bedoeld voor publicaties of tentoonstellingen. Het was in de eerste plaats een soort aantekenschrift van de fotograaf. Meer dan een schetsboek laat de tentoonstelling echter – naast de verschillende stappen die genomen zijn om een foto te maken – ook de foutjes, mislukkingen en toevalstreffers zien. Het contactvel documenteerde alles rondom een opname en dit maakt de fotograaf kwetsbaar, omdat het de aura en magie van de ‘single image’ doorbreekt. Voor de toeschouwer bieden de contacten juist een unieke gelegenheid om direct betrokken te raken bij het creatieve proces van de fotograaf. Het publiek krijgt bij een deel van de foto’s de gelegenheid om ook de waardevolle informatie op de achterzijde van de foto te zien, via een ingenieus scharniersysteem van de lijsten.

EERBETOON

De tentoonstelling is bovenal een eerbetoon aan de analoge techniek. Alle analoge formaten zijn opgenomen in de presentatie, van standaard 35 mm tot panorama beelden en groot formaat foto’s in zwart-wit en kleur. Inmiddels zijn de contactvellen relikwieën geworden van een techniek die volledig overbodig is. De digitalisering heeft het werkproces en de materialiteit van het fotografische medium ingrijpend veranderd. Het contactvel is een object geworden van het verleden, maar is ook een artefact op zichzelf. Het symboliseert een autonoom genre dat gerelateerd is aan film, story telling en de traditie in de fotojournalistiek. Naast een monumentaal eerbetoon is Magnum. Contact Sheets een zwanenzang voor een verloren kunstvorm.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Magnum. Contact Sheets is te zien in Foam van 11 september t/m 9 december 2015. Foam is dagelijks open van 10 tot 18 uur, Do/vrij van 10 tot 21 uur. Entree: € 10,00.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top