dinsdag, juli 16, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Shining in Absence – Een hommage aan Frido Troost
Foam: Shining in Absence – Een hommage aan Frido Troost

Foam: Shining in Absence – Een hommage aan Frido Troost

  • Nederland
  • Foam presenteert een kortlopende tentoonstelling ter gelegenheid van de publicatie van het fotoboek Shining in Absence. Het is een bijzonder eerbetoon aan de in 2013 overleden fotografiehistoricus Frido Troost (1960 - 2013). Zowel het boek als de tentoonstelling Shining in Absence is samengesteld en ontworpen door reclamemaker en curator Erik Kessels. Het boek is uitgegeven door AMC Books (Londen) en wordt op donderdag 2 april 2015 gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling.
  • collectie-frido-troost--amc-books,-samengesteld-door-erik-kessels-4
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2015/shining-in-absence
  • collectie-frido-troost--amc-books,-samengesteld-door-erik-kessels-1

‘I wish you many happy returns of this day. July, 18, 1951,’ staat bovenaan de pagina in het fotoalbum geschreven. Maar het beeld waar dit bijschrift bij hoort is losgescheurd, alleen wat lijmrestjes zijn nog zichtbaar. Sierlijke, weloverwogen bijschriften soms begeleid door met liniaal getrokken lijntjes. En een door tijd en vocht aangetast plastic mapje, ooit bedoeld om de foto te beschermen, laat alleen nog een vage afdruk zien van wat 4 zussen lijken te zijn. De zorgvuldigheid waarmee de foto’s ooit zijn ingeplakt en opgeborgen, staat in schril contrast met de manier waarop ze zijn verdwenen.

Frido Troost en Erik Kessels vonden elkaar in hun gezamenlijke interesse voor vernacular photography: fotografie van alledag, vaak gemaakt door amateurfotografen of onbekende fotografen. Troost was, naast fotografiehistoricus en docent, ook mede-eigenaar van het ICM (Instituut voor Concrete Materie), een foto-antiquariaat in Haarlem dat onder meer fotoalbums en fotocollecties verzamelde en verkocht. Na zijn overlijden werd de gehele verzameling van het ICM aangekocht door het AMC ( Archive of Modern Conflict), een vergelijkbaar instituut in Londen.

De diversiteit van Frido Troosts verzameling is niet simpel in één tentoonstelling of boek te vatten. Erik Kessels richtte zich daarom niet zozeer op de verzameling zelf, maar juist op dat wat er niet meer is. Shining in Absence is een fototentoonstelling zonder fotografie en een fotoboek zonder foto’s. Door het ontbreken van het voor de hand liggende, dwingt Shining in Absence ons op zoek te gaan naar duiding. De verrassende selectie van de ogenschijnlijk lege bladzijdes uit het verzamelwerk van Troost, biedt ons een eindeloze wereld aan verhalen.

De tentoonstelling is een ruimtelijke uitwerking van het boek. Dat houdt in dat er voor het eerst een tentoonstelling in Foam te zien zal zijn zonder één enkele foto. Juist daardoor reflecteert Kessels op de waardes en betekenissen van fotografie en van het bewaren ervan. Het is een ode aan de niet-professionele fotograaf. Frido Troost gaf juist die fotografie van alle dag een plek, en benaderde het met grote fascinatie en interesse.

Foam en Erik Kessels hebben over de jaren heen op diverse momenten samengewerkt. Zo stelde Kessels in 2001 samen met het museum de openingstentoonstelling Dutch Delight samen. Recenter, in 2011 was de tentoonstelling 24 hrs of photos in Foam te zien. En in 2012, presenteerde Foam de tentoonstelling Album Beauty rondom Kessels’ verzameling fotoalbums. Erik Kessels is medeoprichter van KesselsKramer, een onafhankelijk en internationaal opererend communicatieadviesbureau, gevestigd in Amsterdam en Londen.

Het fotoboek Shining in Absence werd samengesteld en vormgegeven door Erik Kessels uit de collectie van Frido Troost – Instituut voor Concrete Materie, met dank aan het Archive of Modern Conflict.

Shining in Absense – Een hommage aan Frido Troost is van 3 april – 12 april 2015 te zien in Foam. De boekpresentatie en de opening van de tentoonstelling vinden plaats op donderdag 2 april 17.30 uur. Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 10.00

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top