maandag, september 21, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Under Construction – New Positions in American Photography
Foam: Under Construction – New Positions in American Photography

Foam: Under Construction – New Positions in American Photography

  • Internationale
  • Groepstentoonstelling met Sara VanDerBeek, Lucas Blalock, Joshua Citarella, Jessica Eaton, Daniel Gordon, Owen Kydd, Matt Lipps, Matthew Porter, Kate Steciw. Onder de titel Under Construction - New Positions in American Photography presenteert Foam dit najaar een groepstentoonstelling waarin het werk te zien is van negen jonge Amerikaanse en Canadese kunstenaars. Hoewel de uitkomsten van hun individuele kunstenaarspraktijken zeer divers zijn, bestaan er in mentaliteit, methodiek en de presentatie van het werk opvallende relaties.
  • silhouette 2010 c daniel gordon_Thumbnail
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/under-construction

Een van de belangrijkste kenmerken is hun onderzoekende houding ten aanzien van het fotografische beeld en de representatie ervan. Alle deelnemende kunstenaars zijn expliciet bezig met een fundamentele herwaardering van de waarde en betekenis van fotografie aan het begin van de 21ste eeuw. De vergaande digitalisering van de samenleving heeft ongekende invloed op nagenoeg alle facetten van het medium. Dit varieert van volledig nieuwe fotografische technieken (digitalisering van het instrumentarium) en het gebruik van fotografisch beeld (verspreiding via digitale netwerken) tot de waarde en betekenis van fotografie (nu er een constante stroom is van vele miljoenen fotografische beelden die dagelijks worden gemaakt, verspreid en bewerkt).

Juist in een samenleving waarin zoveel cultureel relevante informatie wordt gecommuniceerd via beelden, en er meer dan ooit een uiterst complexe dynamiek is ontstaan tussen beelden, is het van het grootste belang dat er een fundamentele herwaardering van het medium plaatsvindt. Wat is nu nog een adequate definitie van fotografie of van een foto? Wat is de waarde en betekenis van fotografie in onze huidige tijd? Hoe komen fotografische beelden tot stand? Hoe verhoudt fotografie zich tot de werkelijkheid? Hoe functioneren beelden in een samenleving waarin de digitalisering onze manier van communiceren (sociaal, politiek, commercieel) zo fundamenteel heeft gewijzigd? Wat is de positie van fotografie in de complexe dynamiek van hedendaagse netwerken? Hoe verhoudt het medium en haar gebruikers zich tot traditie en tot het verleden? Hoe is de rol van de maker?

Het zijn dergelijke vragen die uiterst relevant zijn voor deze nieuwe generatie beeldmakers. In feite gaat het om een ‘re-invention’ van de fotografie binnen een totaal gewijzigde sociaal-maatschappelijke context, met in achtneming van ruim honderdvijftig jaar fotografiegeschiedenis. Kortom, een ‘renaissance’ van de fotografie.

Foam Magazine

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is Foam Magazine, met dezelfde titel als de tentoonstelling, volledig gewijd aan het werk van deze fotografen en voorzien van uitgebreide portfolio’s en teksten van onder meer Marcel Feil, Joshua Chang, Lorenzo Durantini en Hito Steyrl.

Opening en Unseen Photo Fair 2014

De opening van Under Construction vindt een dag voorafgaand aan de opening van Unseen plaats. Verschillende fotografen komen over voor de opening en zullen deelnemen aan de randprogrammering tijdens Unseen die op donderdag 18 september in het teken zal staan van de tentoonstelling.

De tentoonstelling Under Construction – New Positions in American Photography is van 17 september tot en met 10 december 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top