maandag, december 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: We May Have Met Before
Foam: We May Have Met Before

Foam: We May Have Met Before

  • Nederland
  • We May Have Met Before Chinese Hedendaagse Fotografie 6 november 2015 – 17 januari 2016
  • vip_room_2005_c_feng_yan
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/nl/over-ons/press-office

Na de succesvolle presentatie van door Foam samengestelde tentoonstellingen in de Chinese steden Shenzhen, Beijing en Shanghai, is dit najaar in Foam te zien: We May Have Met Before, een tentoonstelling met werk van zeven hedendaagse Chinese kunstenaars. Deze tentoonstelling is samengesteld door de internationaal bekende Chinese curator Feng Boyi. De zeven belangrijke kunstenaars, van verschillende generaties, reflecteren op het China van vandaag. Allen hebben sterke banden met de artistieke traditie van hun geboorteland, maar bieden tegelijkertijd nieuwe en verfrissende perspectieven op de realiteit. De tentoonstelling geeft inzicht in het contemporaine China, het huidige culturele milieu in het land, nieuwe artistieke ontwikkelingen en de positie van fotografie.

De tentoonstelling We May Have Met Before daagt bezoekers uit om hun beeld van de Chinese cultuur onder de loep te nemen. Tegelijkertijd roept de beeldtaal van de geselecteerde werken ongetwijfeld ook herkenning op, omdat de Chinese cultuur en esthetiek internationaal sterk aanwezig is. China is een politieke en economische grootmacht, wat buiten Azië zeker merkbaar is. In China worden fotografische beelden grotendeels gezien als historisch bewijs, om een feit te bevestigen of te ontkennen. De positie van fotografie als kunstvorm is niet vanzelfsprekend. De fotografen in deze tentoonstelling benaderen deze situatie op uiteenlopende manieren.

Zo draait het werk van Wang Ningde (geb. 1972) volledig om de fotografie als drager, voorbij de communicatieve eigenschappen van het medium. In zijn monumentale werken verkent hij de werking van licht, compositie en techniek. Ook de jonge fotograaf Fan Xi (geb. 1984) zoekt de grenzen op van het medium. Ze drukt haar foto’s af op ongewone materialen zoals marmer en hout, en construeert beelden op basis van meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp. Op die manier reflecteert ze op het waarheidsgehalte van fotografie: wat zien we en wat willen we zien? Feng Yan (geb. 1963) is één van de meer gevestigde fotografen in China. Met een achtergrond als filmscenarist, is hij zich uitermate bewust van de suggestie die van beeld uitgaat. Zijn foto’s vangen de leegte en betekenisloosheid van dingen en plekken, waar tegelijkertijd zeer betekenisvolle gebeurtenissen plaatsvinden. Het bekende Chinees-Japanse duo RongRong & Inri (geb. 1968 / 1973) werkt samen sinds 2000. Met hun foto’s tonen ze hun eigen intieme wereld, vastgelegd op zwart-wit film, en reflecteren ze op het menselijke lichaam en de natuur in een snel veranderende wereld. Ook Zhuang Hui (geb. 1963), die een achtergrond heeft in schilderkunst en performance, speelt met de eigentijdse populaire cultuur in zijn land. De kunstenaar Chi Peng (geb. 1981) brengt het escapisme, de eenzaamheid en de faalangst van zijn generatie in beeld, het gevolg van de één-kind-politiek.

De tentoonstelling We May Have Met Before is tot stand gekomen in samenwerking met het He Xiangning Art Museum in Shenzen. Het museum richt zich op hedendaagse Chinese en internationale kunst en stimuleert jong talent. In najaar 2014 presenteerde het He Xiangning Art Museum de Foam-tentoonstelling The Space Between Us – Contemporary Dutch Photography.

De opening wordt op donderdag 5 november 17.30 uur verricht door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

We May Have Met Before is te zien in Foam van 6 november 2015 t/m 17 januari 2016. Foam is dagelijks open van 10 tot 18 uur, Do/vrij van 10 tot 21 uur. Entree: € 10,00.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top