dinsdag, januari 25, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Foam: Willinks wolken boven het Rijksmuseum
Foam: Willinks wolken boven het Rijksmuseum

Foam: Willinks wolken boven het Rijksmuseum

  • Nederland
  • Foam presenteert een bijzonder en tot recent onderbelicht thema uit het omvangrijke oeuvre van de beroemde Nederlandse schilder Carel Willink. Vanuit zijn appartement en het daarboven gelegen atelier aan de Ruysdaelkade/hoek Stadhouderskade - met uitzicht op het Rijksmuseum - fotografeerde hij de luchten vanaf de jaren '30 boven Amsterdam als schetsmateriaal voor zijn schilderijen. Jarenlang waren de wolkenluchten verborgen in het negatievenarchief dat beheerd wordt door de weduwe Sylvia Willink-Quiël. Totdat Willem van Zoetendaal, fotografiekenner, boeken- en tentoonstellingsmaker, vorig jaar met haar steun een publicatie aan dit heel specifieke werk van Willink wijdde. Deze publicatie vormt tegelijkertijd de aanleiding voor de tentoonstelling in Foam.
  • 1944-c-carel-willink-courtesy-sylvia-willink-quiël
  • FOAM Fotografiemuseum
  • www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2015/carel-willink
  • 1933-c-carel-willink-courtesy-sylvia-willink-quiël

Carel Willink (1900-1983) was één van de belangrijkste Nederlandse schilders van het magisch- of imaginair realisme, zoals hij zijn schilderstijl zelf noemde. In zijn werk combineerde hij een verfijnde, meesterlijke techniek die de werkelijkheid gedetailleerd weergaf met een vervreemdende, soms zelfs dreigende sfeer. Zijn spectaculaire wolkenpartijen maakten daar een belangrijk onderdeel van uit. Tijdens de schetsperiode die voorafging aan het maken van een schilderij verzamelde hij allerlei soorten beeldmateriaal, zoals ansichtkaarten en foto’s uit kranten. Ook gebruikte hij een camera om zijn onderwerpen vast te leggen. De foto’s hadden een praktisch doel; het was Willink niet om de fotografie zelf te doen, maar hij gebruikte de foto’s als voorstudie voor zijn schilderijen. Zo speurde hij, door zijn atelierraam tegenover het Rijksmuseum, met zijn fototoestel de hemel af naar, volgens eigen zeggen, “schuivende luchten”.

Willink fotografeerde niet alleen wolken, maar allerlei objecten die hij in zijn schilderijen gebruikte. Naast talloze zelfportretten fotografeerde hij naakten, parken, sculpturen en dieren. Soms verwijderde hij de bomen, huizen en straten aan de onderkant van het negatief of kantelde en spiegelde hij het beeld. Dat zijn wolkenfoto’s een belangrijke bron van inspiratie vormden, blijkt uit de schilderijen: de oplettende toeschouwer kan de overeenkomsten tussen de ‘schuivende’ of dramatische luchten op de foto’s en op de schilderijen ontdekken.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Sylvia Willink-Quiël en Willem van Zoetendaal. De tentoonstelling bevat naast moderne prints die gemaakt zijn op basis van de gescande negatieven, originele, door Willink afgedrukte foto’s uit het archief van Sylvia Willink-Quiël en uit de collectie van het Rijksmuseum.

Willinks wolken boven het Rijksmuseum is van 17 april t/m 14 juni 2015 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: €10,-

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top