dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Frans Post. Dieren in Brazilië
Frans Post. Dieren in Brazilië

Frans Post. Dieren in Brazilië

  • Nederland
  • In samenwerking met Naturalis Biodiversity Center in Leiden presenteert het Rijksmuseum vanaf 7 oktober de tentoonstelling 'Frans Post. Dieren in Brazilië'. De kunstenaar Frans Post reisde in 1636 naar Nederlands-Brazilië in het gevolg van gouverneur Johan Maurits van Nassau. Gedurende zeven jaar liet hij zich inspireren door de Braziliaanse flora en fauna. Te zien zijn Braziliaanse landschappen, voorstudies én tientallen opgezette dieren uit Naturalis. Bioloog en tv-presentator Freek Vonk sprak voor deze tentoonstelling een audiotour voor kinderen in.
  • Rijksmuseum
  • info@rijksmuseum.nl

Met opgezette dieren van Naturalis

Kolonie

In 1636 vertrok de Haarlemse kunstenaar Frans Post (1612-1680) naar Nederlands-Brazilië in het gevolg van gouverneur Johan Maurits van Nassau. Johan Maurits had opdracht gekregen de nieuwe kolonie veilig te stellen en door uitbreiding van het aantal suikerplantages nog winstgevender te maken. De gouverneur nam een groep kunstenaars en wetenschappers mee, waaronder Frans Post, om het landschap, de bewoners en de flora en fauna vast te leggen. Terug in Nederland (1644) bleef het land hem inspireren tot het maken van Braziliaans landschappen die zeer goed verkochten.

Bruiklenen

Met een overzicht van zes schilderijen, voorstudies, een wandkaart én echte (opgezette) dieren laat het Rijksmuseum zien hoe Frans Post deze voor hem fascinerende Nieuwe Wereld aantrof en voor altijd vastlegde. Er zijn bruiklenen van onder andere het Louvre, Parijs, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam en de Fundação Estudar, São Paulo.

Familietentoonstelling

De tentoonstelling leent zich bij uitstek voor jonge bezoekers en hun families. Vanwege de verbouwing van Naturalis Biodiversity Center in Leiden krijgt het Rijksmuseum de bijzondere kans om een groot aantal opgezette dieren te tonen. Onder meer een witlippekari, grijpstaartstekelvarken, negenbandgordeldier, capibara, jaguar, reuzenmiereneter, luiaard en witooropossum zijn te zien. Speciaal voor kinderen is een audiotour ingesproken door bioloog, tv-presentator en Naturalis-onderzoeker Freek Vonk. Daarnaast is in de Picknickruimte van het Rijksmuseum een dierenatelier waar families en kinderen tijdens de herfst- en kerstvakantie dieren kunnen onderzoeken en tekenen.

Activiteiten

  • Audiotour Freek Vonk of Audiotour Koloniaal verleden Gratis verkrijgbaar op smartphone via de Rijksmuseum-app of te huur in het museum (€5)
  • Dierenatelier in de Picknickruimte – met gratis tekenactiviteiten voor families en kinderen tijdens weekenden en vakanties
  • The Big Draw. Op 8 en 9 oktober organiseert het Rijksmuseum voor de derde keer het tekenweekend The Big Draw. Door het hele museum zijn tekenactiviteiten voor jong en oud. De tentoonstelling en de opgezette dieren van Naturalis maken onderdeel uit van het programma.
  • Symposium Frans Post. Dieren in Brazilië | 22 november 2016 | historici en kunsthistorici gaan verder in op het oeuvre en de werkwijze van de kunstenaar (doelgroep: professionals).
  • Publiekslezing | 23 oktober over Frans Post en de Nieuwe Wereld.

De tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië is van 7 oktober 2016 – 8 januari 2017 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij ING en Stichting Zabawas.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top