dinsdag, september 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Fries Museum: new horizons – de kunst achter games
Fries Museum: new horizons – de kunst achter games

Fries Museum: new horizons – de kunst achter games

  • Nederland
  • Hoe beïnvloeden beeldende kunst en computergames elkaar? Met de internationale tentoonstelling New Horizons toont het Fries Museum in samenwerking met het Next-Gen Art Event de wisselwerking tussen kunst en het visuele ontwerp van games. Zo vinden de onmogelijke doolhoven van M.C. Escher hun weg naar de beeldtaal van gameontwikkelaars en laten hedendaagse kunstenaars als Harun Farocki, Studer en Van den Berg en Jennifer Steinkamp zich inspireren door videogames. Deze cross-overs leveren spannende kunst en bijzondere games op. Een dertigtal projecties, prints, installaties, games en films nemen de bezoekers mee in een andere dimensie. De tentoonstelling New Horizons sluit aan bij de internationale gameconferentie Next-Gen Art Event die vanaf 24 november in gamestad Leeuwarden plaatsvindt.
  • Fries Museum
  • http://www.friesmuseum.nl
  • info@friesmuseum.nl
  • http://www.friesmuseum.nl/nieuws/new-horizons-de-kunst-achter-games?language=nl

Terwijl de visuele taal van de beeldende kunst zich in de loop van millennia heeft ontwikkeld, bestaat de beeldtaal van games pas drie decennia.De zoektocht naar de werking van perspectief en manieren om de ruimte levensecht te verbeelden, heeft zich hier in sneltreinvaart voltrokken. De techniek bepaalde de mogelijkheden.

Van een klassieker als Pacman, dat zich volledig in het platte vlak afspeelt, tot de laatste virtual reality games die een speler hoogtevrees bezorgen aan de rand van een afgrond. Maar game artists zijn, soms onbewust, schatplichtig aan kunststromingen als het symbolisme, de romantiek en het surrealisme. Met de fantasie die de 18e-eeuwse kunstenaar Piranesi gebruikte om zijn beroemde kerkers te tekenen, bouwen de kinderen van nu hun eigen wereld in de game Minecraft.

landschap als game

Het Zwitserse duo Studer en Van der Berg maakt de virtuele wereld tastbaar. In de container die onderdeel is van hun ruimtelijke installatie kunnen bezoekers virtuele landschappen verkennen. Florian Krepcik maakt van het snelle Grand Theft Auto een klassieke Hollywoodfilm die al te vaak is afgedraaid. Een kunstenaar als Cory Arcangel gebruikt games nog directer als inspiratiebron. Door Mario weg te laten uit de klassieker Super Mario Bros, transformeert hij het bekende spel tot een verlaten landschap.

next-gen art event

Het internationale Next-Gen Art Event (NGAE) start op 21 november in gamestad Leeuwarden en bestaat uit de tentoonstelling New Horizons in het Fries Museum en een conferentie. De tentoonstelling is te zien tot en met 15 februari 2015. De conferentie start op maandag 24 november en gaat met internationale sprekers dieper in op het maken van beeldtaal en de ontwikkeling daarvan. www.nextgenartevent.com www.friesmuseum.nl

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top