zondag, juli 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Friesland blijkt goede trainingspartner voor landmacht
Friesland blijkt goede trainingspartner voor landmacht

Friesland blijkt goede trainingspartner voor landmacht

  • Nederland
  • Friezen kijken inmiddels niet meer op van pantservoertuigen en patrouillerende soldaten. 43 Gemechaniseerde Brigade traint al bijna een week in hun provincie. Oefening Dutch Bison leert militairen hoe op te treden tijdens stabilisatieoperaties.
  • dutchbison.01
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/02/22/friesland-blijkt-goede-trainingspartner-voor-landmacht

Recente missies tonen aan dat interactie met lokale bevolking belangrijk is. Reden genoeg om Friezen in het scenario te betrekken. Tijdens Dutch Bison praten militairen veel met inwoners. Checkpoints voor voertuigen lijken ineens alledaags. Sytse de Jong vindt het ‘erg interessant’. De zestigplusser participeert graag, vertelt hij: “Het is de eerste keer dat ik de krijgsmacht hier zie oefenen. Het is natuurlijk belangrijk dat soldaten dit werk tussen de bevolking doen. Als die jongens naar bijvoorbeeld Afrika gaan, moeten ze dat ook. Dat wij hier meewerken aan het opkrikken van hun kennisniveau, doet me goed.”

Terroristen overmeesteren

Eerder overmeesterde de brigade een geënsceneerd terroristenkamp in Gorredijk. De oefenvijand trainde er strijders in het gebruik van geïmproviseerde explosieven. Voordat de infanteristen van de ‘Brigade van het Noorden’ overgingen tot de aanval, hadden verkenners hun werk al gedaan. Mede dankzij de informatie die zij vergaarden, werd de operatie een succes. Passerende buurtbewoners bleven geboeid kijken naar het gevecht.

Partijen voorzien van voedsel

Naast infanteristen en verkenners trainen logistieke en geneeskundige eenheden kriskras door Friesland. In Harlingen staan een hospitaal en een logistiek element. De militairen in het veld krijgen voedsel en brandstof middels konvooien. Majoor Baan Rijnsburger, commandant in Harlingen: “In het oefenscenario bekijken we of we een deel van het transport kunnen uitbesteden aan civiele bedrijven. Vanmiddag heb ik voor het eerst gepraat met toekomstige partners. Erg reëel natuurlijk, want tijdens missies doet Defensie dit ook.”

Friese bevolking staat centraal

“Onze stelregel is ‘vriendelijk en ondersteunend waar het kan, dwingend en robuust als het moet’, aldus brigadegeneraal Martin Wijnen. “Dat geldt natuurlijk bij uitstek voor stabilisatieoperaties waar de bevolking centraal staat. Waarom we dit in Friesland doen? Waar kunnen we de combinatie van robuustheid en vriendelijkheid nu beter oefenen en tonen dan tussen de eigen bevolking en met onze samenwerkingspartners?”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top