maandag, november 23, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / FrieslandCampina: Eetgedrag tijdens jeugd van invloed op gezondheid op latere leeftijd
FrieslandCampina: Eetgedrag tijdens jeugd van invloed op gezondheid op latere leeftijd

FrieslandCampina: Eetgedrag tijdens jeugd van invloed op gezondheid op latere leeftijd

  • Nederland
  • ‘Jong geleerd is oud gedaan’ Ruim 500 jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en (kinder)diëtisten uit het hele land waren vandaag aanwezig tijdens het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Hier werd gesproken over het belang van het aanleren van een gezond eetpatroon bij jonge kinderen. Door meer keuzevrijheid en een veranderd aanbod eten kinderen minder van de aanbevolen basisvoedingsmiddelen zoals groente, fruit, zuivel en brood, en meer ‘extraatjes’. Het veranderende eetgedrag lijkt gevolgen te hebben op de gezondheid van kinderen, op korte en lange termijn.
  • FrieslandCampina
  • http://www.frieslandcampina.com
  • mail@frieslandcampina.com
  • http://www.frieslandcampina.com/nederlands/news-and-press/news/press-releases/2014-10-03-eetgedrag-tijdens-jeugd-van-invloed-op-gezondheid-op-latere-leeftijd.aspx

‘‘Het voedingspatroon van jonge kinderen is van grote invloed op de gezondheid op latere leeftijd’’, vertelde Hester van Meer – kinderarts UMCG. “Dit begint al in de foetale periode. De voedingstoestand van de moeder en de groei tijdens de zwangerschap kunnen het risico op chronische ziekten op latere leeftijd beïnvloeden. Dit noemt men metabolic programming. Ook het voedingsaanbod en de groei in het eerste levensjaar heeft hier invloed op. Het is dan ook van belang om, voor kinderen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van chronische ziekten, een optimale voedingsstrategie te ontwikkelen.”

Jong geleerd…

Professor Kees de Graaf – hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Wageningen UR – benadrukte het belang van het vroeg aanleren van gezonde eetgewoontes bij kinderen, omdat op jonge leeftijd de smaak wordt ontwikkeld. Daarnaast houd je jong aangeleerde eetgewoonten een leven lang vast. “Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en een afkeur voor bitter. Aangezien smaakvoorkeuren en eetgedrag hand in hand gaan is het belangrijk om kinderen al jong nieuwe smaken te leren waarderen. Wat je aanbiedt, wordt de voorkeur. Het principe van conditioneren. Soms moet een kind een nieuw voedingsproduct wel 10 keer proeven voordat het de smaak accepteert”. Dit principe is ook terug te vinden in de nieuwe JGZ-richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ die momenteel binnen de jeugdgezondheidszorg wordt geïmplementeerd.

Keuzevrijheid

Het veranderende opvoedklimaat in Nederland lijkt, naast het veranderende aanbod, van invloed te zijn op de verminderde consumptie van basisvoedingsmiddelen. Omdat ouders hun kinderen tegenwoordig keuzevrijheid willen bieden, is basisvoeding minder vanzelfsprekend. De voorkeur van het kind gaat namelijk sneller uit naar een product met een zoete smaak. Maartje van Osch, consumentenpsychologe en directeur FamilyFactor: “In de loop der jaren zijn de opvoedtechnieken van Nederlandse ouders flink veranderd. Van een autoritaire opvoeding gingen we in de jaren 90 naar meer verwennerij met betrekking tot (op)voeding. Op dit moment is ondersteuning van de coachende ouderrol van belang. Omdat kinderen eerder wereldwijs zijn, en ook over gezonde voeding leren via de media, is het zinvol om met hen de dialoog aan te gaan.”

Volhouden loont

Een kind moet de tijd krijgen om aan bepaalde smaken te wennen, maar wanneer een gezond eetpatroon eenmaal de norm is, zal het deze een leven lang met zich meenemen. Het vergt gezamenlijke inzet van scholen, zorgprofessionals en natuurlijk de ouders zelf om ervoor te zorgen dat kinderen die belangrijke basisvoedingsmiddelen van jongs af aan leren waarderen. Dit was op te maken uit de discussie tussen de gezondheidsprofessionals tijdens het congres.

Jong geleerd, is oud gedaan

Het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is een initiatief van het FrieslandCampina Institute, een onderdeel van FrieslandCampina. Het FrieslandCampina Institute voorziet gezondheidszorgprofessionals in Nederland al vele jaren van uitgebreide informatie over zuivel, voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Doel van het congres is om het belang van het jong aanleren van een gezond eetpatroon met basisvoedingsmiddelen te benadrukken. Uit het overweldigende aantal aanmeldingen van zorgprofessionals blijkt dat het voor deze groep een uitermate relevant onderwerp is.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top