donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Gay Pride: 40 jaar geleden homo-verbod Defensie opgeheven
Gay Pride: 40 jaar geleden homo-verbod Defensie opgeheven

Gay Pride: 40 jaar geleden homo-verbod Defensie opgeheven

  • Nederland
  • Defensiepersoneel heeft op 2 augustus voor de zesde keer, waarvan 4 maal met een eigen boot, meegedaan aan de Canal Parade van de Amsterdamse Gay Pride. Centraal thema was het opheffen van het homo-verbod bij de krijgsmacht 40 jaar geleden.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/08/02/gay-pride-40-jaar-geleden-homo-verbod-defensie-opgeheven

Het evenement was dit jaar aangepast vanwege de ramp met vlucht MH17. De organisatie liet 2 witte boten van het Aids Fonds voor de stoet uit varen, omdat zij een groot aantal collega’s verloren bij de ramp. Humanistisch raadsman majoor Wilko Mulder sprak op de marinekazerne voorafgaand aan de tocht de Defensiedeelnemers toe. Hij liet ook 3 muziekstukken horen die hij had gecomponeerd ter gelegenheid van de opheffing van het homo-verbod. Mulder bedankte op die manier iedereen binnen Defensie die zich heeft ingezet voor de homo-emancipatie.

Ook dit jaar stonden op de boot, die vanaf het Marine Etablissement vertrok, weer tientallen medewerkers van het ministerie en hun gasten. Op de Defensieboot voeren verschillende opper- en vlagofficieren mee onder wie voor het eerst 2 opperofficieren van de Koninklijke Landmacht. Ook leden van het roze overheidsplatform Dutch Government Pride waren aanwezig, waaronder het netwerk van Brandweer Nederland en Roze Rood.

Opgeheven ban

De Defensiedeelname stond dit jaar vooral in het teken van het feit dat minister Henk Vredeling 40 jaar geleden het verbod op homoseksualiteit ophief. Mede door de veranderende tijdgeest, besloot Vredeling in 1974 de ‘ban op homoseksuelen’ op te heffen. Lesbiënnes, homoseksuelen, bi-sexuelen en transgenders (LHBT) waren tot dat jaar niet welkom bij de krijgsmacht en werden niet toegelaten wegens ‘psychische instabiliteit’. Nederland was een van de eerste landen ter wereld die het verbod ophief.

Het Haags Centrum voor Strategische Studies bracht eerder dit jaar een studie uit over de acceptatie van LHBT’ers binnen 103 krijgsmachten in de wereld. Daarbij eindigde Nederland op een tweede plaats.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top