vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / GDI van start met nieuwe dienstverlening
GDI van start met nieuwe dienstverlening

GDI van start met nieuwe dienstverlening

  • Nederland
  • Op 27 maart heeft Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) op Schiphol het startsein gegeven voor een proef met geautomatiseerde grenscontrolepoortjes. De geautomatiseerde paspoortcontrole is een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Koninklijke Marechaussee en Schiphol Group. Het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT (GDI) levert (applicatie)beheer en is tevens ICT-keten Beheerder over deze dienstverlening die geleverd wordt door verschillende publieke en private partijen.
  • Ministerie van Veiligheid en Justitie
  • http://www.gdi.nl
  • gdi@gdi.minvenj.nl
  • http://www.gdi.nl/actueel/archief_2012/lt-geautomatiseerde-paspoortcontrole.aspx?cp=94&cs=29810

Werking van de poorten

Met gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en op gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole snel, makkelijk en toch veilig te laten verlopen. Het aantal reizigers op Schiphol zal de komende jaren verder stijgen, maar het aantal paspoortbalies en het aantal marechaussees kan niet eindeloos worden uitgebreid. De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de Koninklijke Marechaussee over. Die houdt daardoor meer tijd over voor het observeren van het gedrag van reizigers. De Marechaussee houdt op afstand toezicht op de poortjes, en kan altijd besluiten een reiziger nader te controleren.

De poortjes zijn geschikt voor personen van 18 jaar of ouder die in het bezit zijn van een paspoort met een chip uit alle EU-landen en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.
De komende tijd worden reizigers uitgenodigd om van de poortjes gebruik te maken. Het is de bedoeling het systeem later dit jaar volledig in gebruik te nemen. In totaal komen er 36 poortjes (bij vertrekhal 3, aankomsthal 3 en bij het grensfilter tussen Schengen en niet-Schengen). Reizigers kunnen ook altijd nog kiezen voor de huidige paspoortcontrole aan de balies.

Meteen succesvol

De proef heeft, op de dag van ingebruikname, gelijk resultaat opgeleverd; vier mensen die van de nieuwe controle gebruik maakten, vielen door de mand bij de Marechaussee. Ze werden voor verschillende feiten gezocht, zoals openstaande boetes of betrokkenheid bij het verspreiden van vals geld.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top