donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Geen EU-zwangerschapsverlof voor wensmoeder
Geen EU-zwangerschapsverlof voor wensmoeder

Geen EU-zwangerschapsverlof voor wensmoeder

  • Europa
  • Vrouwen die moeder worden door een draagmoeder in te schakelen kunnen zich niet op EU- wetten beroepen voor betaald zwangerschapsverlof. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie dinsdag. De wetten van de EU voorzien hier niet in, maar het staat de EU-lidstaten wel vrij om toch dergelijke regelingen aan te bieden aan wensmoeders, aldus het hof.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vji6murpdyxq/nieuws/geen_eu_zwangerschapsverlof_voor?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0

De zaak kwam bij het EU-hof door twee vrouwen die zelf niet zwanger konden raken en via een draagmoeder een kindje kregen. Beide vrouwen vroegen bij hun werkgever zwangerschapsverlof aan, maar dat werd geweigerd omdat de vrouwen zelf niet zwanger waren geweest. Nationale rechters wilden van het EU-hof weten of deze weigering in strijd was met EU-regels.

Het EU-hof wijst erop dat de Europese regels over zwangerschapsverlof zijn ingesteld om de veiligheid en gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling te bevorderen. Een wensmoeder valt niet binnen deze regels omdat zij niet zwanger is geweest, aldus het hof.

Er is volgens de Europese rechters ook geen sprake van discriminatie op basis van geslacht. De wensvader heeft immers ook geen recht op verlof. Discriminatie op basis van een handicap is het evenmin. Het begrip handicap veronderstelt dat de beperking een persoon kan beletten volledig te laten deelnemen aan het werkzaam bestaan, aldus het EU-hof. Dat is in het geval van het niet zelf kunnen krijgen van kinderen, niet zo.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top