zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Geen juridische ruimte voor regulering van hennepteelt
Geen juridische ruimte voor regulering van hennepteelt

Geen juridische ruimte voor regulering van hennepteelt

  • Nederland
  • Voor het reguleren van hennepteelt om coffeeshops te bevoorraden is juridisch geen ruimte gelet op internationale verplichtingen als het gaat om drugsbestrijding. Dat blijkt uit onderzoek ‘Internationaal recht en cannabis; Een beoordeling op basis van VN-drugsverdragen en EU-drugsregelgeving van gemeentelijke en buitenlandse opvattingen pro regulering van cannabisteelt’ van de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/21/geen-juridische-ruimte-voor-regulering-van-hennepteelt.html

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dit onderzoek vandaag met een reactie naar de Tweede Kamer gestuurd. Hennepteelt is reeds langere tijd onderwerp van publiek debat. De lijn van de minister, conform het standpunt van eerdere kabinetten, is telkens dat er juridisch geen ruimte is voor het reguleren van de achterdeur van coffeeshops. Minister Opstelten heeft vorig jaar de Tweede Kamer toegezegd een onafhankelijke externe partij nogmaals grondig naar de juridische argumenten te laten kijken.

De onderzoekers van de Radboud Universiteit komen na toetsing van gemeentelijke argumenten en buitenlandse initiatieven tot het oordeel dat het legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt niet toelaatbaar is onder VN-drugsverdragen en onder het Europese recht. Ook is er juridisch geen plaats voor zogeheten Cannabis Social Clubs, waar personen gezamenlijk telen. Zo gauw de overheid concreet weet waar zich een cannabisclub bevindt, moet daartegen worden opgetreden.

Minister Opstelten heeft in de Tweede Kamer al benadrukt de hand uit te steken naar gemeenten die plannen bij hem hebben ingediend voor regulering van hennepteelt. De bewindsman is het volledig eens met deze gemeenten dat illegale hennepteelt de leefbaarheid van wijken onder druk zet en leidt tot direct brandgevaar. De oplossing ziet hij echter niet in regulering, maar in een krachtige aanpak van hennepplantages en criminele organisaties die er achter zitten. De minister wil graag met gemeenten kijken hoe die aanpak gezamenlijk nog krachtiger kan.

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is topprioriteit voor dit kabinet. Hierbij wordt ingezet op een geïntegreerde aanpak, waarbij politie, Belastingdienst, gemeentebestuur, woningcorporaties en energiemaatschappijen samenwerken. Jaarlijks worden meer dan 5000 hennepkwekerijen opgerold. Voor het feitelijk ontruimen van een hennepplantage heeft de Nationale Politie een contract afgesloten met een ontruimingsbedrijf, waarbij is afgesproken dat de ontruimer binnen één uur in heel Nederland ter plaatse is. Door deze werkwijze zijn geen wachtlijsten en bij diverse controles is gebleken dat de tijdsafspraken in de praktijk bijna altijd worden gerealiseerd.

Een eerste overzicht uit Limburg laat zien dat in 2013 in deze provincie 600 hennepplantages zijn aangepakt. Dat heeft tot nu toe 944 verdachten opgeleverd, 464 aanhoudingen en 148 inverzekeringstellingen. Op basis hiervan heeft het OM inmiddels 290 dagvaardingen uitgebracht.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top