woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Geen uitkering voor werkzoekende EU-migrant
Geen uitkering voor werkzoekende EU-migrant

Geen uitkering voor werkzoekende EU-migrant

  • Europa
  • Lidstaten van de Europese Unie hoeven mensen uit andere EU-landen geen uitkering te geven als ze niet in het gastland hebben gewerkt. Naar werk zoeken in een ander EU-land geeft nog geen recht op bijstand. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een donderdag verschenen advies.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjsjmrc703z0/nieuws/geen_uitkering_voor_werkzoekende_eu?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0

De visie van advocaat-generaal Melchior Wathelet is duidelijk: landen hoeven niet mee te werken aan ‘uitkeringstoerisme’. Het advies is niet bindend, maar weegt wel zwaar. Rechters zijn verplicht er rekening mee te houden in hun vonnissen.

Het hof zelf deed eind vorig jaar ook al een uitspraak waarin duidelijk werd dat Europese landen niet zomaar bijstand hoeven te verlenen aan migranten uit andere lidstaten. Toen stelden de rechters echter nog dat een uitkering geweigerd mag worden aan migranten als ze ,,niet de intentie hebben werk te vinden”. Het advies van Wathelet gaat dus een stap verder.

De algemene regel is dat EU-burgers onder het stelsel van sociale zekerheid vallen van de lidstaat waar ze werken. Voor de bijstand ligt dat iets anders: lidstaten zijn sowieso niet verplicht een bijstandsuitkering toe te kennen aan mensen uit andere EU-landen die korter dan drie maanden in hun land zijn.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top