zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Gefeliciteerd! Heb je je al ingeschreven? Geslaagde vmbo-ers ontvangen felicitatiekaartje van minister Bussemaker
Gefeliciteerd! Heb je je al ingeschreven? Geslaagde vmbo-ers ontvangen felicitatiekaartje van minister Bussemaker

Gefeliciteerd! Heb je je al ingeschreven? Geslaagde vmbo-ers ontvangen felicitatiekaartje van minister Bussemaker

  • Nederland
  • Gefeliciteerd met jouw diploma! Heb je je al ingeschreven? Dinsdag 8 juli ligt er bij tienduizenden geslaagde vmbo-ers een felicitatiekaart met deze boodschap van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (OCW) op de deurmat. Met deze kaart vragen de bewindslieden ook aandacht voor het belang van een vervolgopleiding na het vmbo. Vorig schooljaar vielen 1.800 jongeren na het behalen van hun diploma uit bij de overstap van vmbo naar mbo. "Natuurlijk staat na het behalen van je diploma de welverdiende vakantie voor de deur. Maar helaas vergeten nog teveel jongeren zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. Dat is gewoon zonde, want mét een startkwalificatie op zak heb je bijna 2 keer zoveel kans op een baan. Dus laat je goed informeren en kies bewust!", aldus minister Bussemaker.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/07/07/gefeliciteerd-heb-je-je-al-ingeschreven.html

De stevige inzet waarmee decanen en leerplichtambtenaren jongeren aanmoedigen om zich in te schrijven voor een mbo-opleiding, werpt zijn vruchten af. Haakten in het schooljaar 2011/2012 nog zo’n 2.700 vmbo-ers af voor het vervolgonderwijs, afgelopen schooljaar daalde de uitval onder jongeren met een vmbo-diploma met maar liefst 30%. Toch is er volgens minister Bussemaker geen reden om achterover te leunen: “Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn dat verder leren loont. Nog steeds is er een te grote groep jongeren die na de zomer niet start met een vervolgopleiding. Terwijl deze jongeren veel in hun mars hebben. We moeten daarom alles op alles blijven zetten om ook hen bij de les te houden.”

Stevige VSV aanpak loont

Voor het kabinet is stevige aanpak van voortijdig schoolverlaten van groot belang. Cijfers wijzen uit dat jongeren met een startkwalificatie op zak minder vaak werkloos zijn en minder vaak in de criminaliteit belanden. Steeds minder mbo-studenten vallen in hun eerste jaar uit, zo blijkt uit recente cijfers. Vorig schooljaar daalde de schooluitval van 7,6% naar 6,2%. Toch blijft de overstap van de middelbare school naar het mbo een kwetsbaar moment; vorig schooljaar vielen zo’n 9.500 jongeren uit, dat is ruim 1/3 van de totale schooluitval.

Eerder aanmelden, bewuster kiezen

Minister Bussemaker wil dat alle leerlingen die van het vmbo doorstromen naar het mbo zich nog voor de zomer (uiterlijk 1 mei) gaan aanmelden voor een vervolgopleiding. Hierdoor start de intake op het mbo straks al vóór de zomer en worden aankomende studenten gestimuleerd om bewust na te denken over een opleiding die bij ze past. Een vergelijkbare maatregel geldt sinds kort in het hoger onderwijs.

Goede voorlichting essentieel

Onlangs riep minister Bussemaker mbo-scholen op om studiekiezers beter op weg te helpen door de nieuwe studiebijsluiter actief te gebruiken in hun voorlichting. De bijsluiter, die is ontwikkeld door studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven, is een belangrijke aanvulling op het voorlichtingsmateriaal van scholen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top