maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Gegevensbescherming – Hoe de EU ervoor zorgt dat uw gegevens veilig blijven
Gegevensbescherming – Hoe de EU ervoor zorgt dat uw gegevens veilig blijven

Gegevensbescherming – Hoe de EU ervoor zorgt dat uw gegevens veilig blijven

  • Europa
  • Dankzij nieuwe technologieën kan iedereen altijd online en in contact met zijn vrienden blijven, maar dit brengt ook bedreigingen met zich mee. Het recente Amerikaanse surveillance schandaal laat zien dat particuliere bedrijven de mogelijkheid hebben om te onderzoeken wat gebruikers online doen en zijn overheden geïnteresseerd in deze gegevens. De EU werkt nu aan een herziening van de regels inzake gegevensbescherming om mensen te helpen de controle over hun privé-informatie te houden.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vje43z71gtyh/nieuws/gegevensbescherming_hoe_de_eu_ervoor?ctx=vhsih95vppua

De ontdekking van de grootschalige surveillance van Europeanen door de VS wekte een storm in de trans-Atlantische betrekkingen, net nu de onderhandelingen over een EU-VS vrijhandelsakkoord op het punt stonden te beginnen. In nasleep van het Prism schandaal, zal de opbouw van een nieuwe samenwerking tussen vrienden een uitdaging worden, stelden EP-leden. We bespraken het probleem met Dimitris Droutsas, Grieks lid van de Socialisten en Democraten en rapporteur grensoverschrijdende dataverwerking.

De EP-Commissie voor Burgerlijke Vrijheden gaat een diepgravend onderzoek uitvoeren naar afluisterpraktijken door de VS. Ook het afluisteren in de gebouwen van de Europese instellingen en andere beschuldigingen van spionage worden meegenomen in dit onderzoek dat eind dit jaar voltooid moet zijn en waarmee de Conferentie van Voorzitters heeft ingestemd.

Hoe veilig zijn jouw gegevens online? EP-Lid Jan Philipp Albrecht leidt momenteel een voorstel door het EP om de wetgeving wat betreft gegevensbescherming te veranderen zodat mensen zelf weer de controle krijgen over hun online gegevens. Hij onthulde onder andere meer details over het nieuwe voorstel tijdens een chat op facebook op 22 mei. Ook gaf hij de deelnemers praktische tips over hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen misbruik van hun persoonsgegevens.

Zorgen over privacy staan deze week hoog op de agenda. Op maandag stemde de commissie Burgerlijke vrijheden voor versterking van de EU-regels over gegevensbescherming en zwaardere boetes voor het niet naleven van deze regels. Op woensdag zal het EP een positie moeten innemen over de vraag of de EU-VS overeenkomst over gegevensoverdracht door het SWIFT-betalingsnetwerk moeten worden opgeschort in het licht van de beschuldigingen van internet-spionage door de Amerikaanse autoriteiten.

De VS moet de waarheid vertellen over de beschuldigingen van spionage van de EU en haar burgers, zei de meerderheid van de leden in een debat over Prism op 3 juli. Ze waren het echter oneens over de vraag of de openbaringen invloed moeten hebben op de onderhandelingen voor een trans-Atlantische vrijhandelsovereenkomst. Zij vonden dat er meer feiten aan het licht moesten komen voordat er geoordeeld kan worden maar dat er dringend behoefte is aan duidelijkere EU-regels inzake gegevensbescherming.

Europa kan niet toestaan dat Amerika Europese burgers bespioneert, daarom is het opstellen van wetgeving inzake gegevensbescherming dringend, benadrukten EP-leden woensdag 19 juni bij het bespreken van de nasleep van het recente PRISM internet surveillance schandaal met Viviane Reding, commissaris van Justitie in de Commissie Burgerlijke vrijheden. Beschermingsregels moeten gelden voor alle bedrijveBn die actief zijn in de EU, ongeacht nationaliteit of land van het hoofdkwartier, zei Reding.

In het spoeddebat op dinsdagochtend bekritiseerden de leden het geheime Amerikaans PRISM-programma om gebruikersgegevens te verzamelen en zij zetten vraagtekens bij de gevolgen voor de privacy, gegevensbescherming en de samenwerking met de VS op het gebied van veiligheid. De meeste sprekers waren sterk tegen het programma en veroordeelden het feit dat de VS zich alleen op niet-Amerikanen richt maar benadrukten de waarde voor de EU van samenwerking op het gebied van veiligheid met de VS.

Naar jaarlijkse traditie viert Europa vandaag de Dag van de Gegevensbescherming, om de aandacht te vestigen op de manier waarop persoonlijke informatie op het internet verzameld en verwerkt wordt en om privégegevens te helpen beschermen. Een studie van het EP toont aan dat ‘Cloud’ technologie een grote bedreiging vormt voor internetprivacy, en het Parlement besloot daarom de wetgeving rond gegevensbescherming uit 1995 aan te passen aan hedendaagse technologische ontwikkelingen.

Het pakket gegevensbescherming is een ambitieus initiatief dat gericht is op het grondrecht op privacy en op de snel veranderende technologie. Het behandelt een breed scala aan onderwerpen zoals: het recht om uw gegevens te laten wissen, de noodzaak om uitdrukkelijke toestemming te moeten geven voordat uw gegevens gebruikt mogen worden en het verbieden van het voorspellen van het gedrag van een persoon op basis van geautomatiseerde analyse. Hier is een kort overzicht.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top