maandag, januari 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Geheime TTIP-documenten onthuld.TTIP Leaks bevestigen grote risico’s voor milieu
Geheime TTIP-documenten onthuld.TTIP Leaks bevestigen grote risico’s voor milieu

Geheime TTIP-documenten onthuld.TTIP Leaks bevestigen grote risico’s voor milieu

  • Nederland
  • Greenpeace Nederland onthult maandagochtend geheime documenten van de TTIP-onderhandelingen. Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet. Greenpeace eist dat de onderhandelingen voor het handelsverdrag tussen EU en VS direct worden stopgezet.
  • Greenpeace
  • www.greenpeace.nl
  • info@greenpeace.nl

Bedrijfsleven praat mee

“Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP”, zegt Faiza Oulahsen, campaigner bij Greenpeace Nederland. “TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven.” Uit de teksten blijkt keer op keer dat het bedrijfsleven heeft mogen meepraten. En dat terwijl burgers en maatschappelijke organisaties niet tot nauwelijks worden geraadpleegd.

Vanuit het oogpunt van milieu- en consumentenbescherming zijn de volgende punten het meest zorgwekkend:

Belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt

Normaal gesproken hebben landen altijd het recht om handel te reguleren ter bescherming van mens en milieu. In geen van de hoofdstukken die Greenpeace in bezit heeft, is dat recht opgenomen. De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.

Klimaatactie wordt moeilijker

Terwijl eind vorig jaar in Parijs afspraken zijn gemaakt om het klimaat te beschermen, voorspellen de gelekte documenten weinig goeds op dat vlak. Zo is het niet mogelijk de import aan banden te leggen van CO2-intensieve brandstoffen zoals olie uit teerzanden.

Voorzorgsbeginsel

Het in de EU gebruikelijke principe dat alleen producten die bewezen veilig zijn op de markt komen, wordt in de gelekte documenten vervangen door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar ‘gemanaged’ worden. Dit ondermijnt de mogelijkheid om preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld om hormoonverstorende stoffen te weren.

[Ширина видео = "660"] https://youtu.be/XtrpdVBRCq0 [/ видео]

[Ширина видео = "660"] https://youtu.be/Fap2AS6eNYk [/ видео]

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top