woensdag, oktober 5, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Geld naar Afrika kan ongewenste immigratie reduceren
Geld naar Afrika kan ongewenste immigratie reduceren

Geld naar Afrika kan ongewenste immigratie reduceren

  • Internationale
  • Het is geen ideaal akkoord, maar het ontwikkelingsgeld dat de Europese Unie gaat overmaken aan Afrikaanse leiders kan echt helpen om emigratie te minderen.
  • Immigration
  • www.elsevier.nl
  • webredactie@elsevier.nl

Afrikaanse leiders kregen vorige week op Malta van hun EU-collega’s 1,8 miljard euro – en misschien meer – toegezegd in de hoop dat ze helpen voorkomen dat hun landgenoten de wijk nemen naar landen van de Europese Unie.

Nu hebben de meeste Afrikaanse leiders geen enkel probleem met de massale uitreis van hun jongeren en al helemaal niet als de betrokkenen geen of weinig opleiding hebben. De miljarden die dergelijke uitreizigers jaarlijks naar hun Afrikaanse herkomstlanden sturen, vormen een welkome aanvulling op de vaak sukkelende economie.

Bevolkingsexplosie

Anders dan in de rest van de wereld gaat in West-Afrika de bescheiden vooruitgang vooralsnog niet gepaard met een lager kindertal, integendeel. De bevolkingsexplosie is samen met het chaotische en corrupte bestuur en de oorlog tussen islam en christendom mede oorzaak van de emigratie.

Maar daarover spraken de Afrikaanse en de Europese leiders op Malta natuurlijk niet. Die deden net alsof Afrikanen door de 1,8 miljard extra (boven op de jaarlijkse 20 miljard euro aan ontwikkelingshulp) geen reden meer hebben om te emigreren. Het zal niet werken. Als ontwikkelingshulp al werkt, leidt het tot extra welvaart, die Afrikanen juist in staat stelt om de dure reis naar Europa te maken.

Beoogde doel

Toch zou het beoogde doel (vanuit Europees perspectief, dan) best dichterbij kunnen komen: minder ongewenste immigratie uit Afrika. Maar dan domweg doordat Afrikaanse leiders met de ‘ontwikkelingshulp’ maatregelen nemen om de uitreis te verhinderen en illegalen terug te nemen.

Geld voor uitreislanden en transitlanden: het is ethisch gesproken geen aansprekende manier van problemen oplossen. Maar als het werkt, dan werkt het. En het kán werken.

Voorbeelden

Spanje wist samen met Marokko redelijk functionele hekken om de Spaanse exclaves in Marokko te zetten. De massale uitstroom uit Senegal en Mauretanië naar de Canarische Eilanden hield tien jaar geleden nagenoeg op na samenwerking tussen Spanje en de herkomstlanden.

Tot zeven jaar geleden zorgde de Libische dictator Muammar al-Khaddafi ervoor dat er nauwelijks nog bootjes uit zijn land op de Italiaanse kust strandden. In ruil regelde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dat 5 miljard euro aan Italiaans geld werd geïnvesteerd in de Libische economie.

Turkije

De mensenstroom verschoof deze zomer nogal drastisch van Afrika en Italië naar Turkije en Griekenland. De aantallen zijn nog groter en de bedragen waarmee de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gunstig moet worden gestemd dus ook.

Hier gaat het om 3 miljard euro voor twee jaar, plus tal van andere concessies. Met Erdogan wordt naar verwachting eind van de maand een akkoord bereikt, deze keer in Brussel.

Niet ideaal

Ideaal is het niet, dergelijke akkoorden. Ook al niet omdat ontvangende EU-landen chantabel worden nu ze begonnen zijn geld te betalen om te voorkomen dat ze worden overlopen door ongewenste immigranten.

Maar veel belangrijker nog is dat al het geld en de goede daden, zowel voor de Afrikanen als voor Erdogan, in kleine porties worden toebedeeld op basis van het principe no cure, no pay. Het kan geen kwaad het gewoonlijk nogal naïeve Europese leiderschap daar nog eens op te wijzen.

Over Content Editor K

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top