donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Gemeente Rotterdam gunt Ballast Nedam meerjarige gebiedsontwikkeling
Gemeente Rotterdam gunt Ballast Nedam meerjarige gebiedsontwikkeling

Gemeente Rotterdam gunt Ballast Nedam meerjarige gebiedsontwikkeling

  • Nederland
  • Meer kwaliteit, betere voorzieningen en meer kansen voor Hart van Zuid. Ahoy ondergaat een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan het nieuwe Plein op Zuid verrijst een nieuw kunstenpand met bibliotheek en theater. Het nieuwe zwembad Charlois wordt ingepast in het huidige deelgemeentekantoor. Bovendien wordt er fors geïnvesteerd in het aanwezige talent op Zuid en krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen.
  • Ballast Nedam N.V.
  • http://www.ballast-nedam.nl
  • pr@ballast-nedam.nl
  • http://www.ballast-nedam.nl

Dit zijn de blikvangers van de integrale visie ‘Hart van Zuid, plek om te blijven’ waarmee Ballast Nedam de aanbesteding gebiedsontwikkeling Hart van Zuid heeft verworven. Met de realisatie van de visie is gedurende de looptijd van 20 jaar een totale investering van ongeveer 330 miljoen euro gemoeid.

Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx, burgemeester Ahmed Aboutaleb en Wethouder Hamit Karakus ondertekenden vrijdag 1 november de hoofdovereenkomst, waarin de uitgangspunten, rolverdeling en afspraken staan beschreven. Met deze visie krijgt Hart van Zuid de komende decennia een forse kwaliteitsimpuls die honderden extra banen, meer kansen en betere voorzieningen voor de bewoners van Zuid en maatschappelijke meerwaarde voor heel Rotterdam oplevert.

Ballast Nedam heeft in haar visie een eindbeeld op hoofdlijnen voor ogen, waarin verbinden en ontmoeten centraal staan. Bewoners, bezoekers, en ondernemers krijgen een actieve rol in het invullen van de plannen, die de komende twee jaar worden uitgewerkt. Een geleidelijke transformatie van Hart van Zuid is leidend waardoor de visie toekomstbestendig en voldoende flexibel is om in te spelen op veranderende omstandigheden en marktontwikkelingen de komende decennia. Voor de visie op Hart van Zuid heeft Ballast Nedam aanvullende expertise ingeschakeld door de samenwerking met onder meer Kraaijvanger, De Zwarte Hond, Karres en Brands en De Zakenpartner. Met de realisatie van de visie is gedurende de looptijd van het contract een investering van ongeveer 330 miljoen euro gemoeid.

Plein op Zuid

De vernieuwde Gooilandsingel wordt de verbindende schakel binnen het gehele Hart van Zuid. Aan deze autoluwe Gooilandsingel is een nieuw dynamisch stadsplein bedacht, Plein op Zuid, dat een belangrijke ontmoetingsfunctie voor het gebied krijgt. Rond dit plein en de verbindende autoluwe promenade krijgen belangrijke functies en publiekstrekkers zoals kunstenpand en zwembad een uitnodigende plek. Bij dit kunstenpand is ruimte voor terrassen en een open podium. In het huidige deelgemeentekantoor wordt een nieuw zwembad voor Charlois gerealiseerd. Op de begane grond is ruimte voor horeca en publieksvoorzieningen. De kwalitatief hoogstaande buitenruimte nodigt passanten uit om het Plein op Zuid te bezoeken en er te verblijven.

Ahoy

Ahoy en omgeving worden fors uitgebreid en kwalitatief verbeterd met een congrescentrum, hotel, bioscoop en muziekhal met een capaciteit van 7000 bezoekers. Hierdoor ontstaat een multifunctioneel complex van internationale allure dat past in de langjarige strategie van Ahoy. Deze kwaliteitsimpuls levert een fors aantal extra banen en meer bezoekers op voor geheel Rotterdam. De entree van Ahoy wordt logischer verbonden met het metrostation en het nieuwe Plein op Zuid. Hierdoor versterken de aanwezige voorzieningen elkaar.

OV knooppunt

Het huidige bus- en metrostation krijgt een efficiëntere en gebruiksvriendelijkere inrichting en routing. Dit levert een betere aansluiting op het Plein op Zuid en het winkelcentrum op. De opzet is uitnodigend en gastvrij. Fiets- en wandelroutes in het gebied krijgen een logischere opzet. Met een fietsenstalling voor 800 fietsen worden het gebruiksgemak en de openbare ruimte flink verbeterd.

Winkelcentrum Zuidplein

In de visie van Ballast Nedam krijgt het winkelcentrum Zuidplein, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland, een betere aansluiting op de Gooilandsingel. Vanaf het stadsplein worden het winkelcentrum en het OV-knooppunt toegankelijk gemaakt met een beeldbepalende, trap die werkt als een informele tribune aan de rand van het plein. Het complex krijgt voorzieningen waardoor het aanbod wordt verbreed en uitnodigt tot langer verblijf. Ballast Nedam streeft er naar dat de verbinding tussen het bus- en metrostation en het Ikazia- ziekenhuis ook buiten winkeltijden veiliger en comfortabeler wordt.

Werkgelegenheid en Sociaal programma

Alle fysieke ingrepen in Hart van Zuid hebben als doel het gebied sociaal-economisch beter te laten functioneren. Het plan levert structureel ruim 300 extra banen op voor Zuid. Daarnaast ontwikkelt Ballast Nedam een sociaal programma. Het perspectief van bewoners van Zuid staat hierin centraal. Het aanwezige talent op Zuid wordt beter benut in nauwe samenwerking met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Concreet betekent dit dat tientallen talentvolle, gemotiveerde jongeren kunnen deelnemen aan een programma waarin vakmanschap en ondernemerschap verder worden ontwikkeld. Via een meester/gezel systeem leren jongeren een ambachtelijk vak waarna ze in het gebied op weg worden geholpen met zelfstandig ondernemerschap. Tijdens de bouwperiode worden tientallen stageplekken ingevuld vanuit het gebied.

Proces

Met het ondertekenen van de hoofdovereenkomst vrijdag 1 november committeren Ballast Nedam en gemeente Rotterdam zich aan deze visie op hoofdlijnen. Beide partijen bouwen aan een langdurig partnerschap en rolverdeling volgens de uitgangspunten van een innovatieve gebiedsontwikkeling waarin markt en overheid optimaal samenwerken. Praktisch betekent dit dat de komende twee jaar de voornemens verder worden uitgewerkt. Na deze twee jaar starten als eerste de nieuwbouw van het zwembad Charlois en de renovatie van beurshallen van Ahoy.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top