woensdag, januari 16, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Gerestaureerde klassieker Il conformista van Bernardo Bertolucci te zien in de landelijke theaters
Gerestaureerde klassieker Il conformista van Bernardo Bertolucci te zien in de landelijke theaters

Gerestaureerde klassieker Il conformista van Bernardo Bertolucci te zien in de landelijke theaters

  • Nederland
  • EYE brengt vanaf 2 oktober de digitaal gerestaureerde klassieker Il conformista uit in de landelijke filmtheaters. De vierde lange speelfilm van Bernardo Bertolucci zorgde bij verschijning in 1970 voor opschudding; de verfilming van Alberto Moravia’s roman uit 1951 herinnerde Italië aan zijn onbesproken fascistische verleden. Bertolucci’s klassieker, met Vittorio Storaro achter de camera, is nu weer in volle pracht te zien.
  • image002
  • EYE
  • https://www.eyefilm.nl
  • info@eyefilm.nl
  • Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie en/of beeldmateriaal neem contact op met: Persafdeling 020 – 5891 405 (direct) 020 – 6833 401 (fax) pers@eyefilm.nl Marnix van Wijk Pers & PR-attaché +31 6 2783 2016 (mobiel) marnixvanwijk@eyefilm.nl
  • image006

Il conformista is vanaf 2 oktober te zien in de landelijke theaters en in EYE.

Bernardo Bertolucci (1940) gold sinds zijn eerste films La commare secca (1962) en Prima della rivoluzione (1964) als het aanstormend talent van een nieuwe generatie Italiaanse filmers. Voor zijn vierde speelfilm nam de politiek links georiënteerde regisseur een roman uit 1951 van Alberto Moravia tot uitgangspunt.

Il conformista schetst het proces van aanpassing aan de mores van het fascisme door de volstrekt onopvallende Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant), een jongeman van goede komaf die worstelt met zijn homoseksuele geaardheid en een verleden als misbruikt kind. Obsessief probeert Clerici een aangepast bestaan te leiden en biedt de fascistische partij zijn diensten aan. De ex-student voert liquidaties uit, onder andere op zijn voormalige filosofieprofessor in Parijs, een overtuigde antifascist. Bij de val van Mussolini wist de opportunist alle sporen van zijn collaboratie uit.

Totalitair wereldbeeld

De film werd bij uitbreng geprezen om zijn intelligente analyse van het fascisme als een alles doordringende ideologie, waarin onderdrukte verlangens en frustraties worden gesublimeerd.

Ook voor het spel van Trintig­nant en medespelers Stefania Sandrelli en Domini­que Sanda was veel lof, evenals voor de fotografie van Bertolucci’s vaste cameraman Vittorio Storaro. Het intimiderende karakter van een totalitair wereldbeeld wist hij te vangen in een dreigend spel van licht en schaduw en opnamen van grote regeringsgebouwen met immense ontvangstruimten.

Il conformista (Bernardo Bertolucci, IT 1970, kleur, 115’) werd in 2011 digitaal gerestaureerd en op dvd uitgebracht. De heruitbreng (DCP) van Bertolucci’s meesterwerk is onderdeel van de reeks klassiekers die EYE jaarlijks in de landelijke theaters brengt.

Acquisitie Italiaanse films uit de jaren vijftig

De EYE-collectie is onlangs verrijkt met digitaal gerestaureerde films van Michelangelo Antonioni en Roberto Rossellini: I vinti (1953) en Il generale delle Rovere (1959). Ook de omnibusvertelling L’amore in città (1953), waaraan behalve Antonioni ook Federico Fellini, Alberto Lattuada, Carlo Lizzani, Francesco Maselli, Dino Risi en Cesare Zavattini bijdroegen, is toegevoegd. I vinti, L’amore in città en Il generale delle Rovere vormen een interessante aanvulling op de geschiedenis van het neorealisme. De films zijn een reflectie van het naoorlogse levensgevoel in Italië, toen de bevolking zich probeerde op te richten en gevoelens van desillusie trachtte te overwinnen. De films worden opgenomen in de EYE-klassiekercollectie en zijn beschikbaar voor landelijke vertoning.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top