maandag, mei 27, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Gevangenisstraffen voor bankiers die markten manipuleren
Gevangenisstraffen voor bankiers die markten manipuleren

Gevangenisstraffen voor bankiers die markten manipuleren

  • Europa
  • Zal vier jaar gevangenisstraf krachtig genoeg zijn als afschrikmiddel voor bankiers die manipuleren? Op dinsdag 4 februari is er een debat en stemming over de nieuwe regels afgesproken met de EU-lidstaten om nieuwe gevallen te voorkomen, zoals het Libor-schandaal waarbij financiële instellingen wereldwijd de rente manipuleerden wat van invloed was op de tarieven voor consumenten en bedrijven. De Britse sociaaldemocrate en rapporteur Arlene McCarthy vertelt ons meer.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjgzp1rof0ya/nieuws/gevangenisstraffen_voor_bankiers_die?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0&start_tab0=10&tab=0&tab=0

Wat zijn de nieuwe sancties?

Plegers van handel met voorkennis en marktmanipulatie zullen naar de gevangenis worden gestuurd voor een periode van ten minste vier jaar, terwijl degenen die onrechtmatig voorkennis verspreiden twee jaar naar de gevangenis zullen gaan. Lidstaten kunnen ook zwaardere straffen opleggen.

Zullen ze voldoende afschrikken?

Het instellen van een EU-minimum voor strafrechtelijke sancties is een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat financiële criminaliteit serieus wordt behandeld en dat zijn rol in de financiële crisis goed wordt aangepakt. De daders zullen met strafrechtelijke sancties worden geconfronteerd in alle 28 EU-lidstaten. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. Marktmanipulatie is geen strafbaar feit in Oostenrijk, Bulgarije, Slowakije en Slovenië. Handel met voorkennis op basis van tips is geen strafbaar feit in Bulgarije, Tsjechië, Griekenland, Finland, Duitsland, Italië, Slovenië en Spanje. De lidstaten zullen dit misbruik nu strafbaar moeten stellen.

Kunt u ons een voorbeeld geven van manipulatie die u probeert aan te pakken?

Het Libor-schandaal was marktmanipulatie van de ergste soort. Financiële handelaren manipuleerden de rente waarmee zij grote sommen geld verdienden. De nieuwe regels sluiten een maas in de wet waardoor banken en handelaren die de Libor-tarieven manipuleerden aan gevangenisstraf konden ontsnappen. Aangezien er nog niemand een gevangenisstraf voor de manipulaties met de Libor-tarieven heeft gekregen, dringen wij er bij de lidstaten op aan om hun nieuwe bevoegdheden te gebruiken om plegers van ernstig marktmisbruik te berechten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top