woensdag, oktober 5, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Google weigert wereldwijd te wissen
Google weigert wereldwijd te wissen

Google weigert wereldwijd te wissen

  • Internationale
  • Google weigert om zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. Frankrijk had dat geëist, maar de internetgigant vindt dat Parijs veel te ver gaat. Dat schrijft Peter Fleischer, privacyhoofd van Google, op het weblog van het bedrijf.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjw1tlafvlzw/nieuws/google_weigert_wereldwijd_te_wissen?ctx=vhsih95vppua&tab=0

De Europese rechter had vorig jaar bepaald dat iedereen een recht heeft om vergeten te worden. Als informatie op een website ,,ontoereikend, irrelevant of buitensporig” is, kunnen mensen Google vragen om die site niet meer te laten zien bij de zoekresultaten. Dat recht gold voor alle Europese versies van Google, zoals Google Nederland en Google Duitsland, maar Frankrijk eist dat Google in zo’n geval alle resultaten wereldwijd wist.

Google vindt dat gevaarlijk. Wat legaal is in het ene land, is verboden in een ander land. ,,Thailand verbiedt kritiek op de koning, Turkije verbiedt kritiek op Atatürk, Rusland verbiedt homopropaganda”, schrijft Fleischer. Hij is bang voor een ,,race naar beneden” als Frankrijk zijn zin krijgt. ,,Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien”, aldus Fleischer.

Google heeft in het afgelopen jaar 290.000 ‘vergeetverzoeken’ gekregen, met iets meer dan een miljoen internetadressen. Vier op de tien adressen zijn ook echt verwijderd, zes op de tien bleven gewoon staan. Een voorbeeld is de zaak van een Belg die was veroordeeld voor een misdrijf, maar in hoger beroep werd vrijgesproken. Wie googelt op zijn naam, vindt niets over het misdrijf. Een Nederlander wilde dat berichten over mogelijke uitkeringsfraude werden geschrapt, maar hij ving bot.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top