woensdag, december 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / ‘Gouden driehoek’ van start met 3D Metaal print programma
‘Gouden driehoek’ van start met 3D Metaal print programma

‘Gouden driehoek’ van start met 3D Metaal print programma

  • Nederland
  • Recentelijk heeft de kick-off plaatsgevonden van een nieuw programma dat tot doel heeft om het Nederlandse MKB en industrie te helpen om certificeerbare 3D metaal geprinte producten te maken. Zes bedrijven nemen al deel in het programma en naar verwachting worden dat er nog twee keer zoveel. De totale omvang van het programma is 5.5 miljoen Euro.
  • NLR
  • http://www.nlr.nl
  • venema@nlr.nl
  • NLR Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is dé onafhankelijke kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Onze missie is de lucht- en ruimtevaart veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. De multidisciplinaire benadering van het NLR is gericht op de ontwikkeling van nieuwe en kosteneffectieve technologieën voor lucht- en ruimtevaart, van ontwerpondersteuning tot productietechnologie en MRO (Maintenance, Repair and Overhaul). Met zijn unieke expertise en geavanceerde faciliteiten overbrugt het NLR de kloof tussen onderzoek en toepassing in de praktijk. De werkzaamheden van het NLR beslaan het volledige spectrum van RDT&E (Research, Development, Test & Evaluation), waaronder alle belangrijke onderzoeksstadia – van validatie, verificatie en kwalificatie tot evaluatie. Hiermee levert het NLR een bijdrage aan het innovatieve vermogen en aan de versterking van de concurrentiepositie van overheid en publieke en private organisaties in Nederland en daarbuiten.

Recentelijk heeft de kick-off plaatsgevonden van een nieuw programma dat tot doel heeft om het Nederlandse MKB en industrie te helpen om certificeerbare 3D metaal geprinte producten te maken. Zes bedrijven nemen al deel in het programma en naar verwachting worden dat er nog twee keer zoveel. De totale omvang van het programma is 5.5 miljoen Euro.

Het Publiek-Privaat Samenwerkingsprogramma is door de TO2 instituten NLR en TNO opgezet en gaat vier jaar lopen. Het zogenaamde ‘Metal Additive Manufacturing’ programma is tot stand gekomen met hulp van het Ministerie van Economische Zaken en past binnen de Topsector HTSM.

Dit programma is een schoolvoorbeeld van samenwerking binnen de ‘gouden driehoek’ overheid, instituten en industrie. In het programma nemen naast EZ, NLR en TNO op dit moment zes bedrijven deel, waaronder één MKB. Ook zijn de universiteiten aangesloten, er zijn drie PhD promotieplaatsen binnen het programma.

Waarom 3D printen?

De grote ontwerpvrijheid, mogelijkheid om functies te integreren en hoge materiaal efficiëntie bieden grote kansen voor 3D metaal printen in veeleisende toepassingen zoals Aerospace en High-End industrie. Gewichtsreductie en verbeterde functionaliteit zijn voor deze toepassingen extra waardevol. Gebrek aan methoden voor certificering van het 3D metaal printproces is de belangrijkste beperking voor grootschalige toepassing van 3D metaal printen.

Enkele grote Aerospace bedrijven met zelf-certificatie-autoriteit ontwikkelen momenteel methoden voor kwalificatie van hun 3D geprinte producten. Het is veel moeilijker voor kleinere bedrijven om dit te doen.

NLR en TNO hebben dit PPS-programma opgezet voor de Nederlandse industrie om de benodigde bouwstenen te realiseren waarmee metalen producten voor veeleisende toepassingen met een marktconforme prijs en met een constante kwaliteit geprint kunnen gaan worden.

Onderwerpen die binnen het programma aan bod komen zijn: materiaalkennis, proceskennis, certificatie & kwalificatie en ontwerpmethoden. Daarnaast krijgen deelnemende bedrijven de gelegenheid om een technologie demonstrator in te brengen.

Op dit moment worden de PPS-en getekend. Er is nog plaats voor deelname door industrie of MKB.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met:

  • NLR-Marknesse
  • Metal Additive Manufacturing Technology Centre
  • Marc de Smit

e: MAMTeC@nlr.nl
t: 088-5114234
w: http://www.nlr.nl/NL/capabilities/3d-metaal-printen

Over jcvenema

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top