woensdag, januari 23, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Greep krijgen op de stijgende energiekosten
Greep krijgen op de stijgende energiekosten

Greep krijgen op de stijgende energiekosten

  • Europa
  • Een nieuw EU-verslag over de stijging van de energieprijzen in Europa bevat voorstellen om de kosten voor de gebruikers te verlagen en het bedrijfsleven in de EU concurrerend te houden op de wereldmarkt.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/energy/140129_nl.htm

Tussen 2008 en 2012 zijn de energiekosten voor de Europese eindgebruiker de pan uitgerezen, terwijl de groothandelstarieven voor elektriciteit juist zijn gedaald en voor gas stabiel zijn gebleven. Bovendien zijn de verschillen binnen de EU groot: sommige consumenten betalen 2,5 tot 4 keer zo veel als andere.

De EU-studie over de energietarieven en -kosten heeft vooral onderzocht waarom de tarieven voor gas en elektriciteit voor de eindgebruiker stijgen en wat de consument en de industrie kunnen doen om energie en geld te besparen.

Kosten besparen

De EU wil de gemeenschappelijke energiemarkt in 2014 voltooien en de energie-infrastructuur verder ontwikkelen. Een vrijere en beter gecoördineerde markt moet de investeringen en de concurrentie aanjagen en de efficiëntie verbeteren. Dat moet leiden tot lagere prijzen en eerlijkere concurrentieverhoudingen binnen de EU.

Om de kosten laag te houden, moeten huishoudens en industrie efficiënter omspringen met energie door zuinigere producten te gebruiken en andere besparingen door te voeren. Consumenten moeten ook zo veel mogelijk profiteren van lagere tarieven en overschakelen op goedkopere leveranciers.

Omdat de armste huishoudens het meest onder de hoge energiekosten lijden, moeten de nationale overheden de meest kwetsbare consumenten beschermen.

Slagkracht behouden

De tariefkloof voor energie tussen de EU en andere grote economieën is breder geworden. Volgens het Internationaal Energieagentschap zal daardoor de export van energie-intensieve goederen zoals keramiek en aluminiumstaal vanuit de EU dalen.

Hoewel de EU nog steeds aan kop loopt als het gaat om uitvoer van energie-intensieve goederen, moet er nog meer gebeuren om de effecten van de hoge energietarieven te temperen.

De EU moet nauwer met internationale partners samenwerken bij energiesubsidies en uitvoerbeperkingen. Zo nodig moet zij helpen om bepaalde industriële afnemers te beschermen via fiscale overdrachten en vrijstellingen, en lagere belastingen en heffingen.

Investeren in de toekomst

Omdat de energieprijzen op korte termijn blijven stijgen, moet er worden geïnvesteerd in elektriciteitsnetten en energietechnologie om productie, transport en opslag van energie efficiënter te maken. In combinatie met een gemeenschappelijke energiemarkt kunnen zulke maatregelen de tarieven op lange termijn voor weer omlaag brengen.

Met flexibele energiesystemen, bewuste consumenten, concurrerende markten en efficiënt beleid kan Europa in de toekomst de tarieven binnen de perken houden, de noodzakelijke investeringen doen en de kostenstijging tot een minimum te beperken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top