maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Grens nog drie jaar dicht voor Kroaten
Grens nog drie jaar dicht voor Kroaten

Grens nog drie jaar dicht voor Kroaten

  • Europa
  • De grens voor Kroaten die in Nederland willen werken, blijft nog eens zeker drie jaar dicht. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjuij2a8skpd/nieuws/grens_nog_drie_jaar_dicht_voor_kroaten?ctx=vha4ozv8cev0&tab=0

Kroatië werd twee jaar geleden lid van de Europese Unie en in principe geldt dan het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Maar het kabinet maakte gebruik van de mogelijkheid om de grens tijdelijk dicht te houden voor werknemers.

Toen werd gekozen voor een periode van twee jaar. Daar komt nu nog eens drie jaar bij. De maximale periode waarin een EU-land de grens voor werknemers uit een nieuw EU-land dicht kan houden, is zeven jaar. Wie dan wil komen werken heeft een tewerkstellingsvergunning nodig.

Het uitstel is volgens het kabinet nodig vanwege de hoge werkloosheid in Nederland en de druk op arbeidsvoorwaarden die de komst van werknemers uit Midden- en Oost Europa heeft veroorzaakt. Zo zijn sinds 1 januari 2014 de grenzen open voor Bulgaren en Roemenen die hier willen werken.

,,Vooral allochtonen, jongeren en laagopgeleiden hebben in Nederland moeite aan het werk te komen en hebben last van de concurrentie van goedkope werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Nederland is voor het vrije verkeer van werknemers, maar bestrijdt ook negatieve gevolgen daarvan zoals oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, onderbetaling en uitbuiting van EU-werknemers”, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top