donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Groepen dwingen data NAM af
Groepen dwingen data NAM af

Groepen dwingen data NAM af

  • Nederland
  • Vandaag, donderdag 19 juni hebben Grunn in Beweging, Schokkend Groningen en Groenfront! de door de NAM beloofde ruwe data omtrent de onderzoeksresultaten van de geofoons in ontvangst genomen. Momenteel word de data door meerdere ICT-specialisten van de groepen onderzocht op waarheid en volledigheid.
  • GroenFront!
  • www.groenfront.nl
  • groenfrontgroningen@gmail.com

Sinds donderdagochtend 12 mei houden de actiegroepen Grunn in Beweging, Schokkend Groningen en GroenFront! kamp voor de hoofdingang van het NAM-hoofdkantoor in Assen. Middels een tentenkamp voeren zij actie tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De groepen eisen van de NAM onmiddellijke openbaarheid omtrent de onderzoeksresultaten van de geofoons.

Donderdag 12 mei werd NAM toegezegd dat zij de ruwe data van de geofoons binnen twee weken zal gaan verstrekken. Al eerder deed de NAM op 5 februari van dit jaar een soortgelijke belofte in Den Haag tegenover de Tweede Kamer Commissie. Vandaag, donderdag 19 mei, exact een week na de start van het actiekamp is eindelijk de daad bij het woord gevoegd. De groepen geven aan de ruwe data eerst uitgebreid te zullen onderzoeken op waarheid en volledigheid voordat kenbaar gemaakt zal worden of de eis kan worden ingewilligd. Aangezien de hoeveelheid data en de grote van de bestanden zal dit tijd gaan kosten. ¨We laten ons niet zomaar met een kluitje in het riet wegsturen en willen eerst weten wat we in handen hebben voordat we vertrekken¨, aldus John Lanting van Schokkend Groningen.

Indien de data niet gemanipuleerd en volledig is zal besloten worden het tentenkamp op te breken. De ruwe data zal vervolgens door de groepen ter analyse overgedragen worden aan een onafhankelijk geologisch adviesbureau. Dit met als doel een helder en eerlijk antwoord te krijgen op de vraag op welke diepte de aardbevingen plaatsvinden. De groepen maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de aardbevingen in het gebied. Daarnaast stellen zij vraagtekens bij de transparantie van informatievoorziening vanuit de NAM. Zij eisen een open communicatie en eerlijke behandeling voor alle Groningers die kampen met aardbevingsproblematiek.

¨Wij hebben signalen dat de autoriteiten en de NAM zich zorgen maken door de komst van bezoekers voor de aankomende TT in Assen, maar wij laten ons door niemand opjagen¨ volgens initiatiefnemer Gerry Kuipers van Grunn in Beweging.

Wanneer het huidige onderzoek naar voren brengt dat er door de NAM gesleuteld is met de data besluiten de groepen over te gaan op hardere acties. ¨Over de inhoud van die acties kunnen we helaas geen mededelingen doen, maar dat er binnen de benadering wat gaat veranderen staat 100% vast¨ aldus GroenFront! woordvoerder Bram Brugman.

Inmiddels is het actiekamp verder uitgebreid en staan er meerdere tenten, mobiele toiletten, een basiskeuken en is er stroom van een aggregaat. Diverse sympathisanten en lokale bewoners sluiten zich aan bij de actie. Dagelijks worden er verschillende materialen door diverse mensen en bedrijven uit de buurt aangeleverd.

Het actiekamp, recht voor het hoofdkantoor van de NAM in Assen wordt gezien als een uniek samenwerkingsverband van meerdere groepen. Via social-media en mailings roepen de groepen Grunn in Beweging, Schokkend Groningen en GroenFront! op om in grote getale naar Assen af te reizen.

- Groenfront!, één van de drie actiegroepen die strijd tegen de gaswinning is o.a. bekend van landelijke acties tegen de Afrikahaven, Betuwelijn en Efteling. Naast blokkades heeft de actiegroep voornamelijk veel ervaring op het gebied van langdurige bezettingsacties. In het Limburgse Schinveld hield GroenFront! een boomkap tegen door het bouwen van een actiekamp met boomhutten. De actie zorgde voor wekenlange landelijke media-aandacht. GroenFront! opereert vooral uit ecologisch motief. -

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top