woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / ‘Grotere rol voor EU bij transitie zuidelijke buren’
‘Grotere rol voor EU bij transitie zuidelijke buren’

‘Grotere rol voor EU bij transitie zuidelijke buren’

  • Europa
  • Academici, beleidsmakers en politici hebben woensdag op een conferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Instituut Clingendael gesproken over de manier waarop de Europese Unie invloed kan uitoefenen op ontwikkelingen in de buurlanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Minister Timmermans trapte de conferentie af.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjkqhkebqazi/nieuws/grotere_rol_voor_eu_bij_transitie?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Volgens Timmermans is met hervorming van deze landen een wezenlijk Europees belang gediend: ‘Als het daar misgaat, zal het effect op de EU ongelooflijk groot zijn. We merken het nu al: illegale immigratie is onmiskenbaar een zorg van ons allemaal. Dat is geen geïsoleerd Italiaans probleem. Ook is terrorisme een bedreiging die we als erg dichtbij ervaren’, aldus Timmermans.

Steun aan hervormingen in de zuiderburen van de Unie vraagt tijd en middelen, die de EU hiervoor vrij zal moeten maken. ‘De prijs van niets doen is vele malen hoger’, zei Timmermans.

Het EU-beleid is erop gericht om de veiligheid en welvaart aan de buitengrenzen te verbeteren. Daarop wordt onder meer ingezet door steun aan verkiezingen, het aanpassen van grondwetten, het vormgeven van de rechtsstaat en het steunen van maatschappelijke organisaties. Daarnaast richt de EU zich op het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid, onder meer door het bieden van markttoegang, het verlenen van macro-financiële assistentie en het bevorderen van samenwerking in de regio.

De EU constateerde recent dat de uitvoering van dit beleid in de praktijk weerbarstig is, gezien de vele crises in de regio. Timmermans nodigde daarop betrokkenen uit om in discussie te gaan over hoe de EU haar invloed effectiever zou kunnen aanwenden. Grote handelingsvaardigheid en meer flexibiliteit in de instrumenten en procedures van de Unie zouden hierbij kunnen helpen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top