maandag, juli 13, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Aandelen worden wellicht volatieler
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Aandelen worden wellicht volatieler

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Aandelen worden wellicht volatieler

  • Internationale
  • Met de periode mei-oktober in het vooruitzicht, traditioneel een veel minder gunstige periode voor aandelen dan november-april, zal de volatiliteit van aandelen in de komende maanden wellicht toenemen. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • Banque De Luxembourg
  • www.banquedeluxembourg.com
  • mike.thome@bli.lu
  • 20150421_cp_highlights_04-2015_nl

De groei van de internationale economie blijft relatief stabiel dankzij de lage olieprijzen. De conjunctuurcijfers in Europa waren de voorbije weken beter dan verwacht door de daling van de euro. In de Verenigde Staten werd de activiteit daarentegen afgeremd door moeilijke weersomstandigheden in de wintermaanden en een sterke dollar. De beurzen waren in het eerste kwartaal van 2015 zeer gul voor beleggers met de euro als referentiemunt. Zo steeg de MSCI World-index in euro het voorbije kwartaal met 15%. “In de context van het nulrentebeleid blijven beleggers aandelen als de standaardbelegging zien, hoewel de hausse op de markten al lang aanhoudt”, zegt Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheermaatschappij BLI – Banque de Luxembourg Investments. “Met de periode mei-oktober in het vooruitzicht, traditioneel een veel minder gunstige periode voor aandelen dan november-april, zal de volatiliteit van aandelen in de komende maanden echter wellicht toenemen.”

Verenigde Staten: analisten verwachten eerste renteverhoging in september

Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve, schrapte in maart het woord ‘geduldig’ uit haar verklaring over het verdere monetaire beleid, waarmee zij de deur op een kier zette voor een eventuele verhoging van de beleidsrente op de beleidsvergadering van juni. “Aangezien ze echter heeft aangegeven nog altijd geen haast te hebben om de rente te verhogen, verwachten analisten nu een eerste renteverhoging in september”, meent de Luxemburgse econoom. In Europa heeft Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), uitgesloten dat het inkoopprogramma voor obligaties ten bedrage van 60 miljard euro per maand vóór september 2016 zou worden beëindigd, zelfs al zou de inflatie in de komende maanden tot boven 0% stijgen.

Kwantitatieve versoepeling van de ECB: verdere daling van de obligatierente

Als gevolg van het programma voor kwantitatieve monetaire versoepeling van de ECB blijft de rente op obligaties in de eurozone verder dalen. Zo viel de tienjaarsrente in maart verder terug in Duitsland, Italië en Spanje. Guy Wagner: “Gezien de verregaande maatregelen van de Europese monetaire autoriteiten zal de trend in de eurozone ondanks de lage rente nog niet meteen keren.” In de Verenigde Staten is de obligatierente eveneens gedaald. “Binnen de groep van ontwikkelde landen zijn Amerikaanse staatsobligaties nog altijd het aantrekkelijkste alternatief, aangezien de Amerikaanse rente even laag zou kunnen worden als de Europese, indien de Amerikaanse economie blijft teleurstellen.”

Euro blijft dalen

De euro heeft zijn in mei 2014 begonnen daling in maart van dit jaar voortgezet. Sindsdien is de Europese munt met 22,5% gedaald tegenover de Amerikaanse dollar. “Op korte termijn kan de stijging van de dollar vertragen omdat de eerste renteverhoging wellicht niet in juni maar pas in september zal plaatsvinden”, meent Guy Wagner. “Op middellange termijn zal de dollar naar verwachting echter blijven stijgen, op voorwaarde dat de renteverhoging in de Verenigde Staten niet definitief van tafel wordt geveegd.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top