vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Amerikaanse economie blijft op groeipad, Duitsland verzwakt
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Amerikaanse economie blijft op groeipad, Duitsland verzwakt

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Amerikaanse economie blijft op groeipad, Duitsland verzwakt

  • Internationale
  • De Verenigde Staten hebben hun rol als groeimotor van de wereldeconomie opnieuw opgenomen, terwijl Duitsland duidelijk tekenen van verzwakking vertoont. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu

De Verenigde Staten hebben hun rol als groeimotor van de wereldeconomie opnieuw opgenomen. Het Amerikaanse bbp steeg in het derde kwartaal met 2,3%. De belangrijkste prijsindicatoren benaderen de doelstellingen van de Federal Reserve. De deflator van de consumentenuitgaven (exclusief energie en voeding), de favoriete indicator van de monetaire autoriteiten, is met 1,5% gestegen. De conjunctuur in de eurozone en in Japan blijft anderzijds futloos. Zelfs Duitsland, dat tot nu toe de locomotief was van de Europese economie, vertoont duidelijk tekenen van zwakte.

“Die zwakte is hoofdzakelijk het gevolg van de spanningen tussen het Westen en Rusland”, zegt Guy Wagner, chief investment officer van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de beheersvennootschap BLI – Banque de Luxembourg Investments. “In de eurozone blijft de vrees voor desinflatie overheersen. In oktober was de inflatie namelijk voor de dertiende opeenvolgende maand lager dan 1%.” Daarnaast hebben Frankrijk en Italië, de twee andere belangrijke Europese economieën, nog altijd te kampen met grote structurele problemen.

Aanzienlijke beursschommelingen

Na een lange periode van lage volatiliteit vertoonde de beurs in oktober sterke schommelingen. In de eerste helft van de maand ondergingen de aandelen een forse correctie. Met uitzondering van de

S&P 500 zijn de belangrijkste beursindexen met meer dan 10% gedaald in vergelijking met hun hoogste peil van het jaar. In de tweede helft van de maand hebben de beurzen zich dan weer sterk hersteld. “De daling van de aandelenkoersen is veroorzaakt door de groeiende deflatievrees als gevolg van het nieuws van een onverwacht sterke terugval van de industriële productie in Duitsland”, zegt de Luxemburgse econoom.

“De snelheid en de omvang van het koersherstel kan worden verklaard door de publicatie van bedrijfsresultaten die in de lijn van de verwachtingen lagen, de afwezigheid van nieuwe negatieve berichten op geopolitiek gebied, het gebrek aan alternatieven in een klimaat van nulrente en de uitbreiding van het programma voor monetaire versoepeling van de Bank of Japan. Het lijkt erop dat de deflatierisico’s niet hevig genoeg zijn om de beurzen ervan te weerhouden hun traditionele eindejaarsrally in te zetten.”

Guy Wagner: stijging van de lange rente nog niet in zicht

In oktober bleef de rente op obligaties laag. Guy Wagner: “Gezien de lage inflatie en het feit dat er nog geen renteverhoging van de grote centrale banken in het vooruitzicht is, is een stijging van de lange rente nog niet voor meteen.” Wat deviezen betreft, verwacht Guy Wagner dat de euro in de komende maanden nog meer zal verzwakken tegenover de dollar.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top