vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Conjunctuur in eurozone verbetert langzaam
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Conjunctuur in eurozone verbetert langzaam

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Conjunctuur in eurozone verbetert langzaam

  • Europa
  • De conjunctuur in de eurozone blijft langzaam verbeteren, ook al blijft het herstel kwetsbaar door de schaarste aan bankkredieten. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team in hun maandelijkse analyse Highlights.
  • BLI - BANQUE DE LUXEMBOURG INVESTMENTS S.A.
  • www.blinvestmentsblog.com
  • mike.thome@bli.lu

Na bijzonder slechte weersomstandigheden in de Verenigde Staten zal het land naar verwachting bij een normalisering van de temperaturen opnieuw aanknopen met een gematigde groei. Janet Yellen, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft aangekondigd dat zij, tenzij de economie onverwacht zou vertragen, verder zal gaan met de afbouw van het inkoopprogramma voor staatsobligaties en hypotheekleningen, voor een bedrag van 10 miljard dollar per vergadering. In de eurozone blijft de conjunctuur langzaam verbeteren.

“Het economische herstel blijft kwetsbaar wegens de schaarste aan bankkredieten”, zegt Guy Wagner, chief investment officer van Banque de Luxembourg en beheerder-directeur van de fondsbeheermatschappij BLI – Banque de Luxembourg Investments. Ondanks de schaarste aan bankkredieten en de lage inflatie heeft de Europese Centrale Bank haar monetaire beleid tot nu toe niet verder versoepeld.

Duurzaamheid van Abenomics wordt in vraag gesteld

Het uitblijven van een verbetering van de export in Japan ondanks de zwakke yen, alsook van een herstel van de reële inkomens van de huishoudens na de stijgende energiekosten, roept vragen op over de duurzaamheid van het economische herstel dat een aanvang had genomen na de start van het Abenomics-programma. De opkomende landen blijven kwetsbaar ondanks de stabilisering van hun munten in februari. “Door de stijgende rentevoeten in deze regio’s is het onwaarschijnlijk dat een halt kan worden toegeroepen aan de kapitaalvluchten omdat de monetaire verkrapping een economische vertraging kan versterken”, meent de Luxemburgse econoom.

Obligatierendementen van ontwikkelde landen zijn weinig aantrekkelijk

Na de forse daling van de lange rente in januari bleven de niveaus van de obligatierendementen in februari zwak. De stabilisering van de munten van opkomende landen en de stijging op de beurzen hebben niet geleid tot een herstel van de obligatierendementen. In de Verenigde Staten en in Duitsland bleef de lange rente nagenoeg ongewijzigd. Guy Wagner: “In het algemeen blijven de obligatierendementen van de ontwikkelde landen weinig aantrekkelijk. De zwakke inflatiedruk pleit niet in het voordeel van een spoedig herstel van de lange rente.”

Opkomende landen: mogelijke verdere groeivertraging wegens stijgende rente

Aangezien de groeivertraging in de opkomende landen zou kunnen verergeren als gevolg van de rentestijging die als doel heeft hun munten te stabiliseren, zouden ondernemingen die een steeds groter deel van hun omzet uit de opkomende landen halen, in de loop van het jaar een potentiële bron van winstgroei kunnen zien verdwijnen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top