zaterdag, september 19, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): De financiële markten weerspiegelen steeds minder de economische realiteit
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): De financiële markten weerspiegelen steeds minder de economische realiteit

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): De financiële markten weerspiegelen steeds minder de economische realiteit

  • Luxemburg
  • De daling van de beurzen in juni illustreert dat de financiële markten steeds meer gestuurd worden door politieke beslissingen en steeds minder de economische realiteit weerspiegelen. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu

De beurzen stonden in juni onder druk door het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De Amerikaanse S&P 500, de Europese Stoxx 600, de Japanse Topix en de MSCI Emerging Markets vielen dan ook allemaal terug. “Die daling illustreert dat de financiële markten steeds meer gestuurd worden door politieke beslissingen en steeds minder de economische realiteit weerspiegelen”, zegt Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheermaatschappij BLI – Banque de Luxembourg Investments. “Zolang op chantage gebaseerde strategieën zoals die welke gebruikt werden in de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers het algemene financiële stelsel niet ontwrichten, zullen aandelen wellicht in de gratie blijven, aangezien een stijging van de rente op geldmarktinstrumenten en obligaties nog niet aan de orde is.”

Internationale conjunctuur verandert nauwelijks

De internationale conjunctuur verandert nauwelijks en de wereldeconomie vertoont tekenen van versnelling noch vertraging. In de Verenigde Staten normaliseert de economische activiteit zich na een zwakke start van het jaar. In Europa trekt de economie eveneens licht aan dankzij de zwakke euro, al blijft een fors herstel voorlopig uit. De Japanse economie maakt nog altijd pas op de plaats. In de opkomende wereld blijven enkele economische grootmachten zoals China, Brazilië en Rusland het moeilijk hebben.

Inflatie in eurozone blijft komende maanden wellicht positief

Na de stabilisering van de olieprijzen bleef de inflatie stabiel op een laag niveau. In de Verenigde Staten steeg zij van -0,2% in april naar 0% in mei. In de eurozone bleef de inflatie positief en in juni bedroeg ze +0,2%, tegenover +0,3% in mei. “Als de olieprijzen niet dalen, zal de inflatie in de eurozone in de komende maanden wellicht positief blijven”, zegt Guy Wagner.

Lange rente van kernlanden van de eurozone blijft weinig aantrekkelijk

De eind april begonnen stijging van de lange rente hield in juni aan. Door de onzekerheid over Griekenland was de trend in de perifere landen sterker dan in de kernlanden van de eurozone. De tienjaarsrente is over de hele maand juni gestegen in Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. “De lange rente van de kernlanden van de eurozone blijft ondanks de stijging weinig aantrekkelijk. Amerikaanse staatsobligaties zijn nog altijd het enige interessante alternatief in de ontwikkelde landen, omdat zij nog zouden kunnen stijgen als de deflatoire druk zou toenemen”, meent de Luxemburgse econoom.

Markten liggen niet langer wakker van eventuele Grexit

Ondanks de onzekerheid over Griekenland is de euro in juni licht gestegen. De markten lijken niet echt meer wakker te liggen van een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone, gezien het lage risico op besmetting van de andere perifere landen. Guy Wagner: “Ondanks de recente stabilisering van de euro zal de in mei 2014 begonnen opwaartse trend van de dollar wellicht aanhouden zolang de markt ervan blijft uitgaan dat de Amerikaanse rente in de tweede helft van het jaar zal worden verhoogd.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top