maandag, februari 24, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Periode van vertragende groei dreigt voor wereldeconomie
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Periode van vertragende groei dreigt voor wereldeconomie

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Periode van vertragende groei dreigt voor wereldeconomie

  • Internationale
  • Ondanks het nulrentebeleid van de grote centrale banken en de lage olieprijzen dreigt een fase van groeivertraging voor de wereldeconomie. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en zijn team, die zij in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’ toelichten.
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu
  • 20150212_pb_highlights_02-2015_NL (1)

Ondanks het nulrentebeleid van de grote centrale banken en de lage olieprijzen dreigt een fase van groeivertraging voor de wereldeconomie. In de Verenigde Staten werd de stijging van het bbp in het vierde kwartaal van 2014 ondersteund door de binnenlandse consumptie, terwijl investeringen en export het wat lieten afweten. “De economische activiteit blijft in de meeste regio’s buiten de Verenigde Staten kwetsbaar”, zegt Guy Wagner, chief investment officer van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de beheersvennootschap BLI – Banque de Luxembourg Investments. “In Europa en Japan wijst de recente bescheiden stijging van de belangrijkste economische indicatoren niet echt op een duidelijk herstel, gezien de lage vergelijkingsbasis.” In China lijkt de economische groei verder te vertragen, waardoor de overheid in de komende weken mogelijk steunmaatregelen zal treffen.

Staatsobligaties blijven verrassend sterk presteren

De toch al zeer lage lange rente is nog verder gedaald door de aankondiging van het grootschalige programma voor kwantitatieve monetaire versoepeling van de Europese Centrale Bank (ECB). In de eurozone daalde de tienjaarsrente in Duitsland, Italië en Spanje. In de Verenigde Staten ging de rente eveneens omlaag. “Hoewel de lange rente bijzonder laag is, blijven staatsobligaties verrassend sterk presteren”, meent de Luxemburgse econoom. “Dat zou zo kunnen blijven als de grote centrale banken op grote schaal een negatieve rente zouden invoeren, wat niet langer kan worden uitgesloten, gezien de verwachte groeivertraging”.

Beleggers zien aandelen als standaardbelegging

De beursprestaties werden in januari gestuurd door de valutamarkten. Zo steeg de Stoxx 600 dankzij de zwakke euro, terwijl de Japanse Topix (in yen) en de MSCI Emerging Markets (in USD) nagenoeg ongewijzigd bleven en de Amerikaanse S&P 500 (in USD) zelfs terugviel. Guy Wagner: “Rekening houdend met de terugval van de euro tegenover de dollar en de yen, hebben aandelen het in januari voor Europese beleggers bijzonder goed gedaan. In de context van het nulrentebeleid blijven beleggers aandelen zien als de standaardbelegging, ondanks de geleidelijk toenemende deflatoire druk, die tot uiting komt in de groeiende golf van concurrerende devaluaties.”

Dollar zal naar verwachting blijven stijgen

De euro is in januari sterk teruggevallen tegenover de Amerikaanse dollar. De oorzaak daarvan was de aankondiging van het grootschalige programma voor kwantitatieve monetaire versoepeling van de ECB. “Hoewel de omvang van de stijging van de dollar in januari de kans op een tijdelijke stabilisering vergroot, zal de dollar daarna wellicht blijven stijgen zolang de rente in de Verenigde Staten niet wordt verhoogd.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top