zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Steeds meer signalen wijzen op conjunctuurverzwakking
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Steeds meer signalen wijzen op conjunctuurverzwakking

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Steeds meer signalen wijzen op conjunctuurverzwakking

  • Luxemburg
  • In de meeste regio's zijn momenteel lichte tekenen van conjunctuurverzwakking te zien, behalve in de Verenigde Staten. Dat is althans de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • BLI - BANQUE DE LUXEMBOURG INVESTMENTS S.A.
  • www.bli.lu
  • mike.thome@bli.lu

In de meeste regio’s zijn momenteel lichte tekenen van conjuncturele verzwakking te zien. De grootste uitzondering zijn de Verenigde Staten. “In de VS is een herstel van de investeringen merkbaar, hoofdzakelijk als gevolg van de energierevolutie door de exploitatie van schaliegas”, zegt Guy Wagner, chief investment officer van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de beheersvennootschap BLI – Banque de Luxembourg Investments. In Europa vertraagt de Duitse locomotief als gevolg van de spanningen tussen het Westen en Rusland. In Japan blijkt uit de gematigde economische groei dat het tijd zal vragen voordat de structurele hervormingen van Abenomics positieve effecten kunnen neerzetten.

Beurzen in opkomende landen verzwakken

In het huidige beursklimaat zijn de opkomende landen de zwakste regio. Volgens de Luxemburgse econoom liggen meerdere oorzaken aan de basis daarvan: “De opkomende landen ondervinden nadeel van de sterke dollar, de toename van signalen die wijzen op een economische groeivertraging in China en de betogingen in Hongkong.” De belangrijkste Amerikaanse index, de S&P 500 benadert anderzijds zijn recordniveau. In een omgeving waarin obligatiebeleggingen en geldbeleggingen geen aantrekkelijk alternatief vormen “blijft het nog maar de vraag in welke mate – in de aanloop naar het vierde kwartaal dat meestal de beste beursperiode van het jaar is – de geopolitieke risico’s en de eventuele groeivertraging van de wereldconjunctuur de haussebeweging op de markten kunnen hinderen.

Rente ECB op laagste niveau ooit

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse Federal Reserve in september aangekondigd het inkoopprogramma voor staatsobligaties en schuldpapier verder af te bouwen, met telkens 10 miljard dollar per maand. Daarnaast heeft ze opnieuw bevestigd dat de rente na afloop van het inkoopprogramma, nog een lange periode ongewijzigd zal blijven. In Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rente verlaagd van 0,15% naar 0,05%, het laagste niveau ooit. De ECB heeft ook de aankoop aangekondigd van een brede portefeuille van effecten op onderpand van activa bij banken en/of publieke beleggers. De ECB sluit niet uit dat er in de toekomst een beroep wordt gedaan op andere onconventionele maatregelen, als dat nodig mocht blijken.

Rente op obligaties van ontwikkelde landen in het algemeen weinig aantrekkelijk

In de eurozone blijft de rente op obligaties laag. In Spanje en Italië blijft de rente op staatsobligaties op 10 jaar verder dalen, terwijl de rente op Duitse staatsobligaties op 10 jaar lichtjes gestegen is, maar nog altijd zeer pover blijft. De rente op obligaties van ontwikkelde landen blijft in het algemeen weinig aantrekkelijk, zegt Guy Wagner. “Gezien de lage inflatie en het feit dat er nog geen renteverhoging van de grote centrale banken in het vooruitzicht is, is een stijging van de lange rente nog niet voor meteen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top