vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Verhoopte economische groeiversnelling blijft mogelijk uit
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Verhoopte economische groeiversnelling blijft mogelijk uit

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Verhoopte economische groeiversnelling blijft mogelijk uit

  • Internationale
  • Beleggers hopen dit jaar op een groeiversnelling, maar factoren zoals de duidelijk lagere bbp-groei in de Verenigde Staten, iets betere conjunctuurcijfers in Europa, het gebrek aan een duidelijke trend in Japan en de aanhoudend zwakke prestaties van de groeilanden zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu

De Amerikaanse bbp-groei lag in het eerste kwartaal duidelijk onder de verwachtingen, hoofdzakelijk als gevolg van moeilijke weersomstandigheden in de wintermaanden en stakingen in de havens aan de Amerikaanse westkust. In Europa waren de conjunctuurcijfers iets beter dankzij de zwakke euro, ook al gaat het aantal positieve economische verrassingen sinds begin april in dalende lijn. In Japan vertoont de economische activiteit nog altijd geen duidelijke trend, terwijl de bedrijvigheid in de groeilanden verder achteruitgaat. “Net zoals in de afgelopen jaren zou de hoop op een versnelling van de economische groei in de loop van het jaar wel eens tevergeefs kunnen blijken”, zegt Guy Wagner, chief investment officer van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheermaatschappij BLI – Banque de Luxembourg Investments.

Stabiele olieprijzen verhinderen een verdere daling van de inflatie

Na de stabilisering van de olieprijzen bleef de inflatie stabiel op een laag niveau. In de Verenigde Staten daalde de inflatie van 0% in februari naar -0,1% in maart, terwijl zij in de eurozone steeg van -0,1% in maart naar 0% in april.

Chinese centrale bank verlaagt verplichte kapitaalbuffer voor commerciële banken

In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve geen nieuwe aanwijzingen gegeven over het tijdstip van de eerste renteverhoging. Analisten verwachten nu dat die er ten vroegste in september zal komen. In Europa blijft de ECB maandelijks 60 miljard EUR aan staatsobligaties kopen. In China heeft de centrale bank de verplichte kapitaalbuffer voor commerciële banken verlaagd van 19,5% naar 18,5% en overweegt ze om leningen van regionale overheden als onderpand te aanvaarden.

Overheidsrente stijgt in Europa en de Verenigde Staten

De overheidsrente van de eurolanden is in april gestegen. In Duitsland, Italië en Spanje lijkt de stijging te zijn veroorzaakt door shortposities die hedgefondsen innamen wegens de extreem lage rente op nagenoeg alle obligaties in de eurozone. Ook in de Verenigde Staten zat de rente in de lift. “Ondanks de stijging blijft de langetermijnrente in Europa weinig aantrekkelijk. Amerikaanse staatsobligaties zijn nog altijd het enige interessante alternatief in de ontwikkelde landen, omdat zij nog zouden kunnen stijgen als de economie verder zou vertragen”, zegt de Luxemburgse econoom.

Aandelen blijven de standaardbelegging

De Amerikaanse en Europese beurzen bleven in april min of meer stabiel op een hoog niveau, terwijl de Aziatische en Japanse beurzen verder opveerden. Guy Wagner: “Gezien de goede prestaties van de meeste aandelen sinds het begin van het jaar zou een beurscorrectie aan het begin van de periode mei-oktober, die traditioneel veel minder gunstig is voor aandelen dan november-april, geen echte verrassing zijn.” Zolang er zich geen externe schokken voordoen, zullen aandelen wellicht de standaardbelegging blijven, aangezien het nulrentebeleid in de komende maanden naar verwachting zal worden voortgezet.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top